Logitech introduceert haar nieuwe lijn van hoogwaardige in-ear hoofdtelefoons in België. Die introductie is het logische gevolg van de overname van Ultimate Ears, een fabrikant van gespecialiseerde monitoroplossingen voor muzikanten. Wij konden alvast even luisteren naar de TriplFi 10vi, de topper uit het aanbod.
Het verhaal van Ultimate Ears begint in 1995 bij Alex Van Halen, drummer van de gelijknamige rockband. Hij ging met zijn geluidstechnicus Jerry Harvey op zoek naar goede monitoroplossing voor live-optredens. Het was en is nog steeds een oud zeer bij veel muzikanten: een goed geluidsbeeld krijgen van de klank die de concertzaal wordt ingestuurd, en vooral ook, zichzelf goed horen.
Podiumluidsprekers, vaak ook monitors genoemd, kan je immers niet tot in het oneindige luider zetten tijdens een live-optreden omdat de microfoons dat geluid oppikken waardoor er ongewenste feedback ontstaat. Daarom ontwikkelde het duo een oortje, precies op maat van Van Halens oor, dat het gehoor van de muzikant afschermde voor ongewenst omgevingsgeluid en gelijktijdig een geluidssignaal doorliet dat een waarheidsgetrouwe weergave was van wat er op dat moment op het podium werd neergezet. De collega-bandleden waren ook geïnteresseerd in de oplossing, en al snel volgden andere collega-muzikanten met dezelfde vraag.
Dat dergelijke oplossingen het best werken wanneer de in-ear set perfect past, spreekt voor zich. Daarom bood Ultimate Ears aanvankelijk ook enkel custom-made sets aan voor professionele muzikanten. Het lijstje van namen dat optreedt met Ultimate Ears is ondertussen lang en indrukwekkend, de prijzen voor die in-ears op maat zijn dat uiteraard ook.
In 2005 kwam Ultimate Ears echter met zijn eerste lijn van universal-fit oortelefoons. Daarmee wilde Ultimate Ears de brug slaan naar de consumentenmarkt waar ondertussen miljoenen mensen rondliepen met een iPod of een aanverwant product. Amper drie jaar later liet Logitech zijn oog vallen op het bedrijf uit Californië, en de rest is geschiedenis.
,
Kostbaar maar het geld waard
Terwijl we dit stuk schrijven, luisteren we naar het topproduct uit de consumentenlijn, de TripleFi 10vi. De laatste twee letters uit die benaming maakt duidelijk dat het over een set mét microfoon gaat, waardoor ze uitermate geschikt is voor gebruik met de iPhone. Naast een microfoon is er ook een mute/skip-knop voorzien op het kabeltje.
De Triple-benaming duidt op het gebruik van drie aparte drivers voor lage, midden en hoge tonen. Wat meteen verklaart waarom de TripleFi’s zo uitgebalanceerd en gecontroleerd klinken. Hier is geen sprake van overmatig baswerk of een blikkerige klank, integendeel. Baslijnen (‘One Step Ahead’ van MC 900 Ft. Jesus), zanglijnen (‘Real Life’ van Joan As a Policewoman) of strijkpartijen (‘Jacksonville’ van Sufjan Stevens) komen netjes en erg gedetailleerd naar voor zonder te veel aandacht op te eisen. Je kan de Ultimate Ears dus langere tijd gebruiken zonder vermoeid te geraken.
Tenminste, als je een van de bijgeleverde oortips comfortabel kan inbrengen. Want dat is de andere kant van het verhaal: in-ear hoofdtelefoons klinken enkel goed als ze passen. Ultimate Ears levert vier sets van siliconen tips mee, en twee setjes van foam. Het valt meteen op dat ze allen groot uitvallen. Enkel de kleinste siliconen set konden wij comfortabel inbrengen en houden. Pas toen we overschakelden naar de foam-tips waren we echt tevreden van het geluidsbeeld én het draagcomfort.
Het voordeel van deze foamsets is immers dat ze de vorm van het oor beter aannemen. Voor je ze inbrengt druk je ze samen om ze klein genoeg te maken om in de oorgang te schuiven. Eens ze daar inzitten, zet het foam uit en neemt het de vorm van je gehoorhang aan. Let wel, de eerste minuten kan je een lichte druk ervaren. Daarna valt vooral de perfecte afsluiting (en de passieve noise-cancelling) op. Wij hielden de foam tips zonder problemen in gedurende een drietal uren.
We droegen de set met de kabels achter het oor gekromd. De eerste 7 centimeter van het kabeltje zijn wat stroever en laten je toe de oortjes vast te klemmen achter je oor. Handig als je de set mobiel gebruikt en van groot belang voor artiesten die maar wat graag met het hoofd schudden tijdens een optreden. In tegenstelling tot artiesten leidden wij het kabelsetje niet verder langs de nek maar over de borst, omdat anders het microfoontje niet binnen mondbereik blijft.
Niet voor iedereen
Of we dan geen nadelen kunnen bedenken? Misschien wel: de oortjes steken door hun relatief grote bouw opvallend ver uit het oor, wat best wat bedenkelijke blikken oplevert. En dan heb je nog de prijs. Die is met 349 euro allesbehalve zacht en eigenlijk enkel verantwoord als je de iPhone ook gebruikt als je belangrijkste muziekbron onderweg. Is je 16 of 32GB iPhone gevuld met lossless audiobestanden en wil je ten allen tijde kunnen genieten van alle details van je muziek, dan ben je wellicht in de markt voor deze Ultimate Ears-set. Tot april 2010 zijn ze exclusief te verkrijgen bij Fnac. Daarna volgen ook andere verkoopkanalen.