Redactie

Primeurtest: Sennheiser HD800

Begin mei komt de veelbesproken Sennheiser HD800 op de markt, het nieuwe topmodel van de Duitse hoofdtelefoonspecialist waaraan een prijskaartje van 1.000 euro vastzit. Wij brachten er een weekje mee door voor deze primeurtest.

Wat mag je verwachten van een hoofdtelefoon die zo’n smak geld kost? Om het kort samen te vatten: neutraliteit, een resolutie om ‘u’ tegen te zeggen en een ruimtelijke weergave die z’n gelijke niet kent.

De HD800 onderscheidt zich op heel wat vlakken van de andere hoofdtelefoons in het gamma van Sennheiser. Hij wordt bijvoorbeeld met de hand gemaakt in Duitsland, en op de technische fiche voeren exclusieve materialen de bovenhand. Ook op technisch vlak zijn er een aantal primeurs, zoals de 56mm grote drivers die de klank onder een hoek van 45 graden in het oor projecteren.

De HD800 is bepaald geen compacte hoofdtelefoon, maar toch valt hij relatief licht uit (260 gram). De met hoogwaardig kunststof afgewerkte oorschelpen voelen aangenaam aan en bedekken het overgrote deel van onze kaken, zonder al te veel druk uit te oefenen. Dat alles zorgt voor een nagenoeg perfect draagcomfort.

,

Een dynamische hoofdtelefoon uit het übersegment zoals deze HD800 koop je niet om te gamen of naar mp3’tjes te luisteren, maar voor hoogwaardige muziekweergave. In onze testopstelling gebruikten we daarvoor onder meer de nieuwe NAD C 565BEE cd-speler, Squeezebox Classic (in combinatie met externe DA-conversie en overwegend Flac-bestanden) en Meier Audio-hoofdtelefoonversterking.

Luisteren met open mond
Wat we te horen krijgen valt moeilijk onder woorden te brengen, zo buitenaards goed klinkt het. Pianogepingel en stemmen klinken neutraler dan Zwitserland, zonder een hint van kleuring. Zit er een lekkere dynamiek in een track, dan doet de HD800 de muziek schitteren; valt er het één en ander aan te merken op de productie, dan laat de nieuwe Sennheiser dat eveneens duidelijk horen…

Ook details worden op een presenteerblaadje aangereikt, zonder de muzikaliteit van songs geweld aan te doen. Muziek blijft muziek, en mondt niet uit in een analyse van afzonderlijke klanken. Twee karakteristieken die in het verleden niet altijd verzoenbaar bleken, zelfs bij kostbare hoofdtelefoons.

Concertervaring
De echte shock staat ons te wachten wanneer we naar een live-opname van Puccini’s La Bohème grijpen (Anna Netrebko en Rolando Villazón o.l.v. Bertrand De Billy, Deutsche Grammophon 477 6600). In deze opname is het soms behoorlijk druk op het podium, met verschillende solisten, koren en een volledige orkestbezetting. De HD800 geeft ook deze tracks met een overtuigend naturel weer, maar trekt tegelijkertijd de ruimte tussen de verschillende solisten en muzikanten zo ver open dat we ons even in onze eigen zetel in de Gasteig in München wanen…

Score: 5/5
Prijs: 1.000 euro (beschikbaar vanaf mei 2009)

Een volledige, diepgaande review van de Sennheiser HD800 lees je in FWD Magazine 24, die vanaf 16 juni in de kiosk ligt.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.