Een muziekspeler die ‘danst’ op muziek en die je op de koop toe zelf nieuwe bewegingen kan aanleren? Een praktische meerwaarde heeft Sony’s Rolly niet, gadget-appeal des te meer…
Met de Rolly ‘Sound Entertainment Player’ zet Sony een muziekspeler in de markt die vooral gadgeteers wil verleiden. De Rolly heeft immers een aantal kunstjes in huis die hem promoveren tot een muziekrobot. Hij danst bijvoorbeeld vrolijk in het rond op muziek als je daarom vraagt, en je kan hem ook zelf nieuwe bewegingen aanleren.
Vreemde vogel
Op het eerste zicht heeft de kleine Sony weinig weg van een mp3-speler; hij doet ons eerder denken aan een glimmend paasei. De twee rubber ringen die om de speler heen zitten dienen als ‘dansvoeten’, twee klepjes op de zijkanten – waar de luidsprekers achter schuilgaan – doen dienst als armen, in combinatie met 180 graden rondom draaiende scharnieren. De ingewerkte LED-ringen voegen lichteffecten toe aan de Rolly-show.
Muziek afspelen kan op twee manieren: langs het ingebouwde flashgeheugen (2 gigabyte) of langs een Bluetooth-verbinding. Die laatste functie werkt probleemloos met onze Cowon S9 mp3-speler en Nokia 3500 Classic: de toestellen pairen is zo gebeurd. Nadat de afdekklepjes van de luidsprekers naar omlaag zijn gezakt en de LED’s oplichten, weerklinkt er meteen muziek uit de luidsprekers.
,
Bewegen doet de Rolly pas wanneer de grote toets centraal op de speler twee keer ingerukt wordt; standaard speelt ‘ie gewoon muziek af. De overige functies bedien je vanaf de Bluetooth-bron. Muziek vanuit het flashgeheugen afspelen gaat op dezelfde manier: één keer drukken voor muziek, twee keer voor muziek met een dansje erbij.
Innovatieve bediening
Om de Rolly zonder Bluetooth-verbinding te bedienen, pakt Sony uit met een origineel concept. Hou de Rolly verticaal bij het afspelen van muziek, en de onderste rubber ring doet dienst als volumeregelaar. Zacht draaien aan de bovenste ring skipt een nummer; een fikse draai brengt naar een volgende ‘groep’ tracks. Die groepen maak je aan wanneer je muziek naar de speler kopieert, maar daar komen we verderop op terug.
Dit groeperingsysteem maakt het mogelijk om relatief vlot te navigeren door de muziekbibliotheek op de speler, ook al heeft ‘ie geen lcd-schermpje. Zolang je niet teveel nummers in een groep opslaat en er geen al te grote muziekbibliotheek op nahoudt tenminste, anders wordt navigeren toch al snel een vermoeiende bezigheid. Technisch werkt het systeem perfect; de Rolly weet boven en onder steeds van elkaar te onderscheiden zodat de bedieningslociga nooit zoek raakt.
Geluidskwaliteit?
De speakertjes hebben duidelijk meer in huis dan de exemplaren die je in een doorsnee muziekspeler aantreft; vooral het maximale volume verbaast ons in positieve zin. Als het je om de geluidskwaliteit te doen is laat je de bewegingsfuncties wel best achterwege. De klepjes op de zijkanten smoren hoge tonen in de kiem wanneer de Rolly met z’n armen zwiept, terwijl het stereo-effect ver zoek is wanneer de speler aan het spinnen gaat.
De dansjes die de Rolly opvoert wanneer we hem via een Bluetooth-verbinding van muziek voorzien, gebeuren op basis van een real-time analyse van de muziek. Sommige tracks zorgen amper voor beweging, bij andere gaat het beter. Maken we gebruik van het flashgeheugen en de bijgeleverde Rolly Choreographer-software, dan komt de Rolly pas echt tot leven. Dansjes zien er opeens opvallend soepel en creatief uit – al sluiten ze niet altijd foutloos aan bij de muziek.
Computerchoreograaf
Het Choreographer-pakket dt bij de Rolly geleverd wordt bestaat uit twee onderdelen: een module voor muziekbeheer en een module voor bewegingspatronen. Met die eerste kopieer je muziek naar de speler en deel je de ‘groepen’ in. De software analyseert elk nummer tijdens het kopiëren en maakt een bijpassende motion-track aan. Dat kost wel wat tijd: 950 MB muziek kopiëren en analyseren duurde ongeveer 46 minuten op ons testsysteem (Intel Core 2 6700 2,66Ghz, 2 GB RAM).
Wie meer inspraak wil, kan de automatische bewegingstracks aanpassen of een nieuwe motion-track opbouwen. Dat doe je door voor elk onderdeel de bewegingen vast te leggen aan de hand van curves – leuk maar tijdrovend, als je het goed wil doen. Het resultaat van deze experimentjes mag er anders wel zijn. Online vind je genoeg resultaten, zoals in dit filmpje waar de Rolly op Ricky Martin’s ‘Living La Vida Loca’ danst.
Prijs: 400 euro (excl. laadstation en draagtasje, april 2009)
Score: 3,5/5