Redactie

Analoog is terug van weggeweest!

 Afgelopen jaren zijn digitale technieken immens populair geworden. Ondanks deze toename zijn analoge technieken nooit verloren gegaan. Niet alleen de oudere generatie weet verschillende oude technieken te waarderen: ook steeds meer jongeren ontdekken de magie van analoge fotografie, vinyl en cassettebandjes. Moderne artiesten brengen hun muziek uit op oude media en blazen deze nieuw leven in. Ook ontstaan er zelfs compleet nieuwe muziekgenres gebaseerd op oude muziekopnames. Heb jij je interieur voorzien van een mooie LP-speler, een cassettedeck of een mooie ouderwetse buizenradio? Hoog tijd om Spotify de deur te wijzen en te genieten van muziek zoals deze oorspronkelijk bedoeld is.
 

1. Terug naar af

Bij zowel jong als oud is er één grote oorzaak aan te wijzen voor de interesse in vroeger: het grootschalige gebruik van onze smartphone en andere gadgets. Steeds vaker horen we wat dit op lange termijn voor gevolgen heeft, wat mensen doet terug verlangen naar een tijd zonder Whatsapp, social media of Youtube. Misschien een tikje ouderwets, maar als je elkaar wilt spreken ga je gewoon gezellig bij elkaar over de vloer! Steeds meer mensen lassen een digitale detox in of zeggen hun smartphone (tijdelijk) vaarwel. Uiteraard is het nog steeds erg handig en verstandig om bereikbaar te zijn: ze kiezen daarom ook gewoon voor een minder ingewikkelde variant of een toestel met minder functies. Een zogenaamde ‘dumbphone’. Volgens ervaringsdeskundigen kent dit alleen maar voordelen: een betere nachtrust, hechtere vriendschappen en meer tijd in het dagelijks leven voor zaken die er echt toe doen. Klinkt een leven offline jou iets te extreem in de oren? Kies er dan eens bewuster voor om je smartphone vaker in zijn telefoonhoesje opgeborgen te laten.
 

2. Geluid van toen

Digitale muziek is over het algemeen flink gecomprimeerd. Dit is een voordeel: zo neemt het minder ruimte in en bespaar je een hoop data tijdens het streamen. Nadeel is dat het behoorlijk ten koste gaat van de kwaliteit. Op dit vlak komt vinyl om de hoek kijken! Via dit medium geniet je op een compleet nieuwe manier van je favoriete muziek. Steeds meer artiesten brengen hun muziek (opnieuw) uit op plaat, zodat hun fans hun werk kunnen ervaren zoals het bedoeld is. Hogere frequenties, heldere klanken en meer bereik. Heb je een nummer eenmaal via plaat mogen luisteren? Je luisterervaring via een streamingdienst zal nooit meer hetzelfde zijn. Van het struinen door de bakken en ontdekken van nieuwe pareltjes, tot het uitpakken van een gloednieuw album: van begin tot eind is vinyl een unieke beleving. Bovendien heb je geen storende reclames en zit je niet vast aan dure abonnementen.
 

3. Say cheese!

Naast muziek krijgt ook digitale fotografie opnieuw concurrentie van zijn analoge collega’s. Dit is een duidelijk tegengeluid van de grote hoeveelheid foto’s en video’s die dagelijks geüpload worden. Deze overdaad aan informatie doet veel mensen terug verlangen naar het doorbladeren van een fotoalbum, het vasthouden van fysieke prints en de spanning van het afwachten tijdens het ontwikkelen. Helemaal bijzonder is het om dit thuis te doen in een echte DoKa. Hoewel dit doorgaans alleen is weggelegd voor de doorgewinterde fotograaf -er is een hoop kennis en speciaal materiaal voor nodig-, is het voor iedereen bijzonder zich in deze technieken te verdiepen. Het geeft een hoop inzicht in hoe digitale fotografie en nabewerking werkt. Bijvoorbeeld de invloed van licht en welke rol dit speelt in het eindresultaat. Analoge fotografie dwingt je om na te denken over essentiële onderdelen, zoals de compositie en verschillende technieken. Je krijgt tenslotte maar één kans om een uniek beeld vast te leggen.
 
 

4. Tapes in de mix

Heb je nog een verzameling cassettes op zolder liggen? Niet wegdoen! Deze kunnen namelijk grof geld opleveren. Veel mensen hechten een hoop emotionele waarde aan deze compacte muziekdragers. Ook walkmans en decks (vooral de dubbele) gaan voor fikse bedragen over de toonbank. Ook artiesten hebben steeds meer interesse vanwege de kwaliteit en het tikje exclusieve imago: zoals bij een LP heb je speciale apparatuur nodig om de muziek af te spelen. Fabrieken openen massaal hun deuren en daarmee lijkt de opmars van de cassette officieel te zijn gestart. Wil je niet alleen thuis maar ook onderweg genieten van je oude mixtapes? Neem dan eens een kijkje bij de Elbow. Deze handige gadget speelt jouw tapejes af, waar jij maar wilt. Hij is voorzien van een krachtige accu en een AUX-poort. Wil je deze unieke ervaring delen met andere mensen? Maak dan gebruik van een audiosplitter. Je hoort het, al je telefoon accessoires voor het luisteren van muziek kunnen de deur uit!
 

5. 24/7 muziek

Digitale muziek kent ook zijn voordelen: het is altijd en overal beschikbaar. Het is een gemakkelijke manier om nieuwe muziek te ontdekken of je favoriet hits te delen met andere mensen. Ook schakel je gemakkelijk over van de ene artiest op de andere. Afhankelijk van je stemming of de situatie.
Vooral met de juiste accessoires haal je het beste uit je smartphone en je digitale muziek collectie. Onderweg is een powerbank of autolader bijvoorbeeld onmisbaar. Het streamen van muziek kan namelijk fiks inhakken op je batterijduur. Zo kom je niet voor verassingen te staan zodra je op je bestemming aankomt. Ondanks alles blijven ook CD’s mateloos populair: de kwaliteit is extreem goed en ze zijn relatief eenvoudig (onderweg) te beluisteren. Bijna iedereen heeft wel een CD-speler in zijn laptop of muziekinstallatie en zet zo af en toe nog wel eens de CD van zijn of haar lievelingsband keihard op!
 
Wat vind jij? Ben je fan van de analoge technieken, of ben je toch te veel verknocht aan je Spotify?

Dit artikel is tot stand gekomen in opdracht van smartphonehoesjes.nl.
 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.