Redactie

Zo beleef jij het EK het beste

Een zonnige voetbalmatch? Geen probleem!

Het EK komt eraan en de Rode Duivels gaan hun beste beentje voorzetten. Maar als de zon schijnt in juni, en je wilt op een zonovergoten namiddag een match volgen, dan lijkt het beeld plots erg flets en vlak. De reden daarvoor is eenvoudig. De zon is een veel sterkere lichtbron dan je tv. Aangezien visuele waarneming sterk beïnvloed wordt door omliggende kleuren en lichtbronnen is het niet meer dan normaal dat een tv er op zo een moment wat flets uitziet. De enige oplossing voor dat probleem is ofwel de kamer verduisteren, ofwel een tv die helderder beeld kan produceren.

,

Maar verduisteren is niet altijd wenselijk. Het is een goed idee als je film kijkt, maar als er in de namiddag voetbal op tv is en al je vrienden komen kijken, dan wil je de woonkamer niet in het duister dompelen. En met de Samsung SUHD-tv’s hoeft dat ook helemaal niet. Dankzij een geavanceerde nieuwe achtergrondverlichting en het Peak Illuminator algoritme kan een SUHD-tv tot 1000 nits lichtopbrengst leveren. Dat is tot drie keer meer dan een traditionele lcd-tv. 

,

High Dynamic Range

Die hoge lichtopbrengst vind je terug onder het logo HDR 1000. Dat verwijst niet alleen naar het zeer heldere beeld, maar ook naar High Dynamic Range, een nieuwe standaard voor beelden. HDR biedt de mogelijkheid om accenten met zeer hoge helderheid weer te geven. Denk maar aan een vuurwerk, of het intense zonlicht of kunstlicht van het voetbalstadion. Die accenten zijn met de huidige standaarden niet sterk genoeg weer te geven. De combinatie van HDR en de hoge helderheid van SUHD is dan ook een ideale combinatie.

,

,

Maar HDR is meer dan dat. De techniek laat ook veel fijnere en kleurrijkere nuances toe in donkere beelden. Daarom is een uitstekende zwartweergave ook erg belangrijk. Een van de belangrijkste problemen voor een goede zwartweergave zijn reflecties in het scherm. Invallend licht reflecteert en het creëert niet alleen hinderlijke spiegeleffecten, het verwatert ook de zwartwaarde. Alle SUHD-tv’s zijn voorzien van een Ultra Black filter. Een nanoscopisch klein patroon van kegeltjes verstrooit en vangt het invallend omgevingslicht zodat het de zwartweergave niet in gedrang brengt. Zo verhoogt ook het contrast van het beeld aanzienlijk. Alweer een goede eigenschap voor HDR. 

,

Het kleurrijkste voetbalfeest

Voetbal is ook een echt feest van kleur. Spelersoutfits, de groene grasmat, en de staalblauwe hemel, het zijn de kleuren die voetbal een lust voor het oog maken. En dat komt goed uit, want HDR brengt naast contrast en helderheid ook kleurrijker beeld. Hoe kan dat? Binnen de huidige norm die tv’s gebruiken voor kleurweergave is het niet mogelijk om alle kleuren die we kunnen waarnemen weer te geven. Het rood van een brandweerwagen is bijvoorbeeld te intens en ook auberginepaars valt buiten het bereik van een conventionele televisie. Daarom mikt men in HDR-weergave op een groter kleurpalet, namelijk DCI (Digital Cinema Initiative). Dat kleurpalet wordt al gebruikt in cinemazalen, maar nu dus ook in SUHD-tv’s. 

,

Om die extra kleuren te kunnen weergeven gebruikt Samsung quantum dot-technologie. Quantum dots zijn nanoscopisch kleine deeltjes. Ze hebben de bijzondere eigenschap invallend blauw licht om te zetten naar licht van een andere, zeer pure kleur. De witte leds in de achtergrondverlichting zijn daarom vervangen door blauwe leds waarvoor een film van quantum dots is aangebracht. Die creëren dan het groene en rode licht. Omdat de aldus gecreëerde basiskleuren zo puur zijn, is het totale kleurbereik van het scherm veel groter. De SUHD-tv’s halen 96% van het DCI-kleurbereik.

,

Om al die kleur correct in te zetten is nauwkeurige kleurverwerking nodig. Daarom gebruiken deze televisies 10-bit kleurwerking in plaats van 8-bit zoals een klassieke lcd-tv. Een SUHD-tv kan zo tot 64x meer kleurnuances weergeven, zodat zelfs de zachtste kleurovergangen of de subtielst getinte schaduwen perfect worden weergegeven.

,

,


De ideale instellingen

Hoe stel je de tv in zodat je optimaal geniet van al die mogelijkheden. Kijk je ’s avonds film, hou het dan bij de film-beeldpreset. Overdag, als er meer omgevingslicht is, maak je best de volgende aanpassingen aan die preset. In de beeldinstellingen, ga naar de Expertinstellingen en zet de achtergrondverlichting op 20, en Smart LED op Hoog. Eventueel kan je ook Dynamisch Contrast activeren. Kijk je sport, zoals voetbal, dan is er kortere weg: ga naar de beeldinstellingen, en selecteer Speciale Weergavemodus: Sport. De tv past dan in een keer beeld én geluid aan zodat je je bijna echt in het stadion voelt.


 

,

Curved design

Een tv staat niet heel de dag aan en dus mag hij er ook een beetje leuk uitzien als design-object. Met zijn 360-design ziet de KS9000 er vanuit elke hoek perfect afgewerkt uit. Dankzij de One Connect box die alle HDMI-aansluitingen bevat, hoeft er maar een kabel naar je tv te lopen, zo blijft het er netjes opgeruimd uitzien. Het metalen kader en de stijlvolle Y-voet geven hem een elegante toets. En dan is er natuurlijk nog het Curved design. Niet alleen geeft het de televisie een vrij uniek uitzicht, er zijn ook andere voordelen. Door zijn gebogen vorm vult het scherm een groter deel van ons gezichtsveld, en nemen we het groter waar dan een vlakke televisie met dezelfde schermmaat. Omdat de afstand tot ieder punt van het scherm uniformer is dan bij een vlak scherm geeft de gebogen vorm ook een natuurlijkere kijkervaring.

,

,

Volg alle uitslagen op de voet met je smart tv

Met de nieuwe Tizen Smart TV interface is het nog makkelijker om van alle mogelijkheden te genieten die de Samsung je biedt. In het lint onderaan verschijnen niet alleen je favoriete apps, maar ook aangesloten apparaten en live tv. Met de Quad Core-processor schakel je vliegensvlug over van de ene toepassing naar de andere. Om alles nog makkelijker te maken presenteert de Smart Hub je onmiddellijk een aantal mogelijkheden op het moment dat je in het lint een bepaalde bron selecteert. Op de tweede rij verschijnen bijvoorbeeld een aantal suggesties als je Netflix of YouTube selecteert, of de meest gebruikte zenders als je live tv selecteert.

,

De ingebouwde browser is ideaal om voetbaluitslagen na te kijken of ander voetbalnieuws te volgen. En op YouTube kan je de meest besproken fases opnieuw bekijken. Tussen de matchen door beluister je wat muziek via Deezer of speel je een van de vele games. Dankzij de Gamefly game streaming-dienst kan je zelfs echte pc-games spelen op je tv. 

,

,

Hoor de supporters in de woonkamer

Het zingen en juichen van de supporters is een integraal deel van de voetbalsfeer. De 12e man zweept de spelers op om het beste van zichzelf te geven, maar ook in de woonkamer zwalpt de sfeer mee op het geluid van het stadion.

,

De SUHD-tv’s van Samsung zijn al voorzien van een stevig streepje geluid (40 tot 60 Watt muziekvermogen, afhankelijk van het model), maar we kunnen niet ontkennen dat een goede soundbar nog steeds een indrukwekkende upgrade voor het geluid betekent. Door hun gebogen ontwerp passen deze soundbars ook perfect bij de Curved Samsung tv’s en je kan kiezen voor een zwarte of zilveren versie.

,,

De HW-J8500R bijvoorbeeld stuurt 350 Watt muziekvermogen de woonkamer in. Supporterskoren klinken dan tot bij de buren. De negen drivers van deze soundbar hebben allemaal een eigen doel: De center driver zorgt voor een duidelijke plaatsing van de dialogen. De zes drivers die links en rechts staan verbreden het stereobeeld. Tot slot staan er twee drivers zijdelings gericht om de optimale luisterpositie te vergroten en voor een betere surround-ervaring te zorgen. De draadloze subwoofer garandeert een stevige bas. Je hoeft niet te vrezen voor een ingewikkelde opstelling. Ofwel kies je voor een HDMI-aansluiting die gebruik maakt van HDMI-ARC (Audio Return Channel). Of nog eenvoudiger, je gebruikt TV SoundConnect om je soundbar draadloos met je televisie te verbinden. Handige tip: je kunt ook je smartphone of tablet via Bluetooth aansluiten op de soundbar.

,

De match is gewonnen en je bouwt een feestje in de woonkamer? Ook daarvoor is je soundbar ideaal. Hij integreert perfect in Samsungs Multiroom-systeem. Met de Wireless Audio Multiroom App op je mobiel apparaat stream je muziek van allerlei diensten zoals Qobuz, Spotify, Deezer en meer. Je breidt het systeem later moeiteloos uit met 360-luidsprekers. Die kan je niet alleen in andere kamers opstellen, maar je kunt ze ook via de app koppelen aan je soundbar om ze dienst te laten doen als surround-speakers. 

,

,

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.