Redactie

Yamaha breidt MusicCast uit met versterker en streamer

In de aanloop naar de High-end München-beurs lanceert Yamaha twee belangrijke uitbreidingen voor de MusicCast-familie. Met de WXC-50 en WXA-50 verstevigt het Japanse bedrijf zijn ambitie om heerser in multiroom te worden. De twee nieuwe apparaten zijn in de eerste plaats interessant voor mensen die reeds hifi-spullen hebben staan of die een toegewijde oplossing zoeken.

De WXC-50 en WXA-50 delen dezelfde vormgeving: het zijn relatief compacte apparaten, met een mooi afgeronde en stijlvolle voorkant. Ze zijn amper 21,4 cm breed. Hierdoor passen ze ook in een rack. Wie dat verkiest, kan ze ook verticaal plaatsen. 

Yamaha pronkt ook met een zeer laag stroomverbruik van 1,8 watt in rust. Beide toestellen gebruiken een ESS Sabre 9006AS DAC-chip voor de omzetting van digitale streams naar analoog, met een Direct Modus om processing bij muziekbestanden te minimaliseren.

Yamaha lanceerde het MusicCast-systeem vorig jaar en deed dat meteen groots. MusicCast – dat je toelaat om nagenoeg elke bron te streamen naar een andere speaker – wordt stilaan deel van de DNA van het Japanse merk. Behoorlijk wat Yamaha-producten, van draadloze speakers tot receivers en soundbars, hebben de functie ingebouwd.

,

De WXC-50 is een 2.1-versterker van 70 watt met een ingebouwde streamer die netjes samenwerkt met andere MusicCast-toestellen. Het is vooral bedoeld voor mensen die misschien nog een paar speakers hebben staan en die willen inschakelen in een multiroom-systeem of die een compacte audio-oplossing zoeken die echt stereo biedt.

Een uniekere functie op het toestel is het Bass Extension-systeem. Hiermee krijg je op kleinere boekenplankspeakers of inbouwspeakers die misschien in het laag wat minder presteren, toch nog betere bassen, aldus de fabrikant.

Streamen staat centraal, met de mogelijkheid om muziek af te spelen vanaf streamingdiensten of eigen bestanden. De meeste gangbare formaten spelen af, incluis DSD. Maar je kunt ook externe bronnen aansluiten. Achteraan de WXC-50 vind je een aux-ingang en -uitgang, en een optische digitale ingang. Bluetooth is ook present, evenals WiFi, Ethernet en een trigger-ingang voor het schakelen van bijvoorbeeld een cd-speler. 

Het is de bedoeling dat je de WXC-50 bedient via de MusicCast-app, maar vooraan op de versterker zijn er ook een paar knoppen. Waaronder een play/pauze-toets en volumeregeling, zodat je zonder het openen van een app toch snel het geluid kunt afzetten als de telefoon gaat.

,

De WXA-50 is dan eerder bestemd voor mensen die al een eigen hifi-opstelling hebben, maar die wel MusicCast-compatibel willen maken. Door middel van een schuifknop aan de achterzijde wordt hij een pure netwerkspeler dan wel digitale voorversterker. 

Qua aansluitingen heeft de WXA-50 een spiegel van de WXC-50, maar worden er ook de nodige extra uitgangen voorzien: analoge pre-out, optisch digitaal en een coaxiale uitgang. Zo kan het apparaat met nagenoeg elke eindversterker worden gekoppeld. Een belangrijke toevoeging is de Remote IN, zodat je ook kunt bedienen via de remote van je Yamaha-versterker. Maar uiteindelijk is de MusicCast-app toch de primaire bediening.

De prijzen van de nieuwe MusicCast-producten zijn nog onbekend. Het is ook nog wachten tot de zomer eer ze beschikbaar zijn.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.