Redactie

Xbox One en PS4 verschijnen in 4K-versies

Binnenkort verschijnt er een slanke Xbox One met een Ultra HD Blu-ray-speler ingebouwd, daarna gevolgd door een nog krachtigere versie in 2017. Sony blijft uiteraard niet achter, want bij hen verschijnt op langere termijn de 4K-klare PS4 'Neo'. Of je echt in volle Ultra HD-resolutie kunt spelen, is echter een andere vraag.

Op zijn presentatie op de E3-beurs wist Microsoft meteen veel aandacht te trekken met zijn aankondiging van de Xbox One S. De nieuwe versie van de bestaande Xbox One-console is er al in augustus en is helemaal compatibel met zijn voorganger. Toch ziet hij er helemaal anders uit én krijgt hij nieuwe mogelijkheden.

Waar de Xbox One een vrij lijvige zwarte console met grote externe voeding is, wordt de Xbox One S een slank ding (40 procent minder volume) met een voeding die mee in de behuizing zit. Bovendien is hij spierwit, al zullen er vermoedelijk net zoals bij de Xbox One ook speciale edities in andere kleuren komen.

Ook de controller van de Xbox One wordt lichtjes aangepast. Microsoft gaat zelfs een online dienst opstarten waarbij je zelf een controller kunt samenstellen. Met de vele kleuropties voor alle onderdelen zijn er miljoenen combinaties mogelijk, zegt het bedrijf. 

,

De belangrijkste upgrade bij de Xbox One S is de Ultra HD Blu-ray-speler, met volledige ondersteuning voor HDR-output. Hoewel Microsoft de Xbox nu opnieuw echt als een console positioneert (voorheen eerder als media- en speltoestel), is dit toch wel een grote troef. 4K is ook mogelijk als je streamingdiensten zoals Netflix of Amazon bekijkt.

Met zijn prijskaartje van 299 euro (met 500 GB harde schijf, 1TB is 50 euro duurder) wordt de nieuwe console meteen een stevige concurrent voor de bestaande Ultra HD Blu-ray-spelers, zoals die van Samsung en Panasonic. Eigenlijk probeert Microsoft hier hetzelfde te doen als Sony eertijds met de PlayStation 3. De PS3 was één van de eerste Blu-ray-spelers op de markt en bovendien heel wat goedkoper dan toegewijde spelers. 

De Xbox One S stuurt dus voor het eerst 4K-video naar buiten, waardoor hij better geschikt is voor Ultra HD-televisies. Als het op gaming aankomt, blijft de console echter in Full HD-resolutie werken. De rekenkracht om 4K-resoluties aan hoge framerates naar buiten te sturen is best pittig, meer dan wat een mainstream grafische kaart momenteel aankan.

,

Wie in Ultra HD wil spelen, zal moeten wachten op 'Scorpio'. Dit is volgende versie van de Xbox One-console die gepland staat voor herfst 2017. Heel veel details zijn er nog niet, maar wel bekend is dat de Scorpio-Xbox in staat  zal zijn om games native in 4K te draaien en voorzien is voor VR. In tegenstelling tot de PlayStation VR die over enkele maanden verschijnt, zou de Scorpio virtual reality op het  high-endniveau van VR op de pc bieden.

Microsoft heeft echter nog geen VR-bril getoond, enkel de intentie geuit om virtual reality op Scorpio te ondersteunen. Tot op heden zette het bedrijf vooral in op augmented reality, via de HoloLens-bril.

,

Op de E3-beurs had Sony het vooral over de PlayStation VR en nieuwe games. Dat laatste is ook waar de beurs eigenlijk om draait. Geen aankondiging van een 4K-klare PlayStation dus, al bevestigde een topman van Sony wel aan The Wall Street Journal dat er een high-end PlayStation met Ultra HD-mogelijkheden er zit aan te komen. Wanneer deze PS4 4K zou verschijnen, is echter niet onthuld.

Het zou logisch zijn als deze nieuwe PS4 ook een Ultra HD Blu-ray-speler zou bevatten. Voor Sony zou dat een goede ondersteuning zijn voor hun lijn Ultra HD Blu-ray-tv's. Het Japanse merk heeft echter de neiging om dingen eigenzinnig aan te pakken, dus een garantie van de aanwezigheid van zo'n speler in de volgende PS4 is er niet.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.