Redactie

Welcome to the HDR Jungle

High Dynamic Range is de beeldtechnologie waarvan we heel wat impact verwachten. Dat er vorig jaar – bij de eerste voorstelling van de technologie – nog wat onduidelijkheid was, kunnen we begrijpen. Maar te oordelen aan de verschillende logo’s wordt het dit jaar ook niet kristalhelder.

Even ter herhaling, High Dynamic Range is een beeldtechnologie die grotere contrasten toelaat, beter gedetailleerde donkere beelden, meer kleur in donkere partijen, en hogere piekhelderheid. De impact van al die verbeteringen is significant, en zichtbaar voor iedereen.  Maar om echt van HDR te genieten moet een televisie aan een hele lijst eisen voldoen. Voor de consument is dat alles behalve evident, dus lijkt het logisch om een logo in het leven te roepen dat een stel minimum eisen garandeert.

,

Het logo van de UHD Alliance, ‘Ultra HD Premium’ doet exact dat. Het bepaalt onder andere grenswaardes voor wit en zwart, en legt een bepaald kleurbereik op. De volledige uitleg kan je nog eens nalezen hier. Samsung, LG, Panasonic , HiSense en Sharp hebben al topmodellen voorgesteld met het logo.

Maar toch is dat logo niet volledig. Er bestaan immers verschillende smaken HDR, gebaseerd op verschillende standaarden. Zo zijn Dolby Vision, HDR10, BBC, Technicolor en Philips allemaal verschillende manieren om HDR te implementeren en daarover vertelt het ‘Ultra HD Premium’ logo niets.

En er is voorlopig ook niets afgesproken over hoe televisies die wel HDR-content kunnen tonen, maar toch niet volledig aan de specificaties voldoen moeten  benoemd worden.

,

Fabrikanten proberen de situatie te verhelpen met eigen logo’s. Sony heeft voorlopig geen ‘Ultra HD premium’ modellen getoond, maar schuift wel een eigen logo ‘4K HDR’ naar voor. Wat dat precies betekent is voorlopig nog niet duidelijk.

LG lijkt zelfs verschillende logo’s te zullen gebruiken. ‘HDR Pro’, het logo dat op OLED’s zal hangen, garandeert ondersteuning voor HDR10 en Dolby Vision standaarden. ‘HDR Plus’ zou dan weer enkel HDR10 ondersteuning aanduiden. De modellen van vorig jaar zouden een ‘HDR compatible’ logo krijgen.

We hopen dat die tendens zich niet verder zet, want uiteindelijk wordt de situatie er daardoor alleen maar onduidelijker door. Hopelijk klaart een en ander uit in het voorjaar als de nieuwe line-ups voorgesteld zijn. 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.