UHD, HDR, ruimer kleurbereik,… Allemaal nieuwe technologie die we vorig jaar uitvoerig toegelicht hebben. Maar op vlak van standaardisatie was er nog wel wat werk. Daar heeft de UHD Alliance nu werk van gemaakt.
De UHD Alliance is een groep bedrijven die het Ultra HD ecosysteem op poten willen zetten, standaardiseren en promoten. Met het nieuwe Ultra HD Premium logo geven ze de consument een manier om televisies te herkennen die voldoen aan een minimum aantal technische voorwaarden zodat ze klaar zijn voor het beeldmateriaal van de toekomst. Dat gaat dus niet alleen over Ultra HD resolutie, maar ook over vereisten voor High Dynamic Range (HDR) materiaal en een breder kleurbereik.
,
Welke zaken moet een display garanderen om het Ultra HD Premium logo te krijgen. Opgelet, dit zijn minimum eisen. Een televisie mag deze specificaties overschrijden.
- Schermresolutie: 3.840 x 2.160. Dit is de standaard resolutie van zo goed als alle Ultra HD schermen die we vandaag op de markt vinden.
- Kleurdiepte: 10-bit signaal. Heel wat televisies gebruiken een 8-bit signaal. Dat betekent dat je beschikt over 256 stappen tussen zwart en wit (of zwart en maximaal rood, groen of blauw). Met een 10-bit signaal beschikt het scherm over 1.024 stappen, waarmee banding-effecten kunnen vermeden worden in zachte kleur gradiënten.
- Kleurpalet: Wide Color Gamut. Het kleurbereik van de huidige televisies is bepaald door Rec.709. Het nieuwe, bredere kleurbereik wordt op twee plaatsen gedefinieerd.
- Signaal Ingang: BT.2020 kleurweergave. Als ingangssignaal moet de televisie het veel grotere BT.2020 kleurbereik kunnen gebruiken. Omdat schermen met dat kleurbereik voorlopig nog niet beschikbaar zijn is er voor de weergave een andere standaard gekozen
- Scherm weergave: Meer dan 90% van de DCI-P3 kleuren. Het DCI-P3 kleurpalet wordt nu al gebruikt in de cinemazalen. Het ligt ongeveer tussen Rec.709 en Rec.2020. Schermen zullen dus in staat moeten zijn om een Rec.2020 signaal om te zetten naar het bereik van het scherm.
- High Dynamic Range:
- SMPTE ST2084 EOTF. De EOTF (Electro-Optical Transfer Function) bepaalt hoe het elektrisch signaal wordt omgezet naar licht. In onze huidige televisies noemen we dat de gamma-functie. De SMPTE ST2084 norm bepaalt welke EOTF er moet gebruikt worden voor HDR-content.
- Combinatie van piekluminantie en zwartniveau. Hier is het duidelijk dat men rekening heeft gehouden met de fundamentele verschillen van OLED en lcd. OLED heeft een veel betere zwartwaarde terwijl lcd een hogere piekluminantie kan halen.
- Meer dan 1000 nits piekluminantie en minder dan 0,05 nits zwartniveau
- OF
- Meer dan 540 nits piekluminantie en minder dan 0,0005 nits zwartniveau
Nu we de specificaties lezen, lijkt het ons dat er in het gamma van vorig jaar geen enkel of misschien slechts een of twee toestellen zijn die dit logo zouden verdienen. Dat betekent evenwel niet dat ze dergelijke content niet kunnen tonen, maar in sommige gevallen alleen dat ze het minder goed zullen doen dan toestellen met het logo.
Opvallend is ook dat er geen verwijzing is naar een of andere HDMI-standaard, al vermoeden we dat HDMI 2.0a verplicht zal zijn. Tot slot: ook Dolby Vision of HDR10, de standaarden waarvan vorig jaar zoveel sprake was zijn in deze specs nergens te bespeuren.
Samsung liet al weten dat het volledige SUHD 2016 gamma het logo zal dragen. Ook LG’s belangrijkste 2016 OLED tv’s zullen met logo kunnen prijken.
,
Aangezien deze specificaties ook gelden voor het creëren van content en voor de distributie. Zullen ook de nieuwe UHD Blu-ray schijven en mogelijk ook toekomstige Netflix- of Amazon-streaming content dit logo dragen.
,
Tot slot, wie zit er allemaal in de UHD Alliance? Want een standaard is uiteraard maar zinvol als hij breed gedragen wordt in de industrie. Op dat vlak hoeven we ons geen zorgen te maken. Een blik op de website van de UHD Alliance (klik hier) zegt genoeg. Samsung, LG, Sony, Panasonic, TPVision, Sharp, Toshiba, TCL en Hisense zijn allemaal lid. Daarnaast zijn er ook heel wat filmstudio’s (Walt Disney, 20th Century Fox, Warner Bros, Universal Pictures,…), distributeurs (Amazon, Netflix, Orange,..) en chipfabrikanten (Realtek, Novatek, Nanosys) aanwezig.