Redactie

Tv-geluid staat centraal bij Philips

Yamaha was de eerste, Samsung de tweede en nu is Philips het derde merk dat in 2016 jaagt op de gunsten van de consument met een Dolby Atmos-soundbar. Philips komt ook met een opvolger voor de bijzondere Fidelio E5. Beide producten waren maar enkele van de sterren in de Gibson-tent op CES, die vooral gevuld was met gitaren van de legendarische instrumentenbouwer. En heel veel producten van veel merken, want Gibson is ondertussen (mede)eigenaar in tientallen audiomerken.

Op IFA kondigde Yamaha heel trots aan de enige te zijn met een Dolby Atmos-compatibele soundbar. Op CES zijn er echter twee rivalen bijgekomen, bij Samsung en bij Philips. Het is wel nog even wachten op de Fidelio-soundbar, dat 5.1.2-surround zou leveren. "De lancering zal ergens rond juni zijn", aldus Matthias Van Ardenne, commerciële directeur bij Gibson Innovations (dat de Philips-merknaam hanteert voor audio). "De soundbar heeft 18 speakers ingebouwd, om ook geluid van bovenaf te laten komen." Vanwege die speciale speakeropstelling komt de soundbar met een speciale beugel zodat je hem op de juiste manier aan de muur kan bevestigen.

Ondanks al die drivers is de Fidelio-soundbar wel maar 5 cm dik. Er komt natuurlijk wel een aparte draadloze subwoofer bij, met een vermogen van 200 watt die door de 8-mm woofer naar beneden wordt afgevuurd. Daardoor zou de sub minder plaatsingsgevoelig moeten zijn.

Ons oog viel ook op de E6, dat ook pas over enkele maanden gelanceerd wordt. De Fidelio E6 is de opvolger van de bekroonde E5, een van de meer ongewone oplossingen om beter tv-geluid te krijgen. In tegenstelling tot klassieke soundbars is de E5 een setup met twee speakers die links en rechts van het tv-scherm staan, aangevuld met een aparte subwoofer. Standaard levert het 2.1-geluid, maar door de bovenste twee draadloze speakers los te koppelen en naar achteraan de kamer te brengen krijg je 4.1.

Qua looks is de E6 helemaal een kloon van de E5, al zijn de lichtgekleurde sierelementen uit hout vervangen door zwarte houten plaatjes. Maar qua techniek is er toch wat toegevoegd. Net zoals bij de Fidelio B5-soundbar is er nu kalibratie toegevoegd, zodat de klank na een meting beter aangepast is aan de woonkamer. Die meting is heel eenvoudig en duurt maar even.

De E6 zal ook uitgerust zijn met Google Cast, zegt Van Ardenne. Je kunt dan vanuit compatibele apps (zoals Spotify, Deezer en Qobuz) op je telefoon of tablet muziek laten afspelen op de Philips, zonder dat de batterij van het mobiele toestel wordt leeggezogen. Daarnaast komt de E6 met een ruim aanbod aansluitingen, incluis Bluetooth.

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.