Redactie

Test: Yamaha YSP-1600

MusicCast was een van de grote aankondigingen op de voorbije IFA. Yamaha onthulde dan zijn ambitieuze plannen om nagenoeg zijn volledig assortiment audiotoestellen samen te binden in e´e´n platform.

Vergeleken met andere merken die geleidelijk een multiroom-assortiment opbouwden, komt Yamaha dus in éénn klap met een volledig ruim aanbod. De YSP-1600 is slechts één van de soundbars die de Japanners met MusicCast uitrusten. Het is een alleenstaande soundbar, betrekkelijk laag maar wel vrij diep. Iets om rekening mee te houden als je de YSP-1600 voor de voet van je tv wil plaatsen en er niet zoveel centimeters op de tv-meubel resten.

Je kunt het qua design geen trendsetter noemen, maar eerder functioneel van uitstraling. Met zijn neutrale looks zullen weinig mensen er aanstoot aan nemen. De zilveren versie is volgens ons nog net iets mooier, maar dat is een kwestie van smaak.,

Yamaha is de meester van geluidsprojectie, waarbij geluid heel de kamer wordt ingestraald en er door middel van reflecties een surroundervaring wordt gecreëerd. Bij een YSP-model heb je doorgaans noot een paar grotere drivers, zoals bij vele soundbars, maar altijd relatief veel kleine speakertjes. Dat is om zogenaamde 'beams' of 'geluidsstralen' te vormen.

Bij de YSP-1600 zijn er zo acht kleintjes aan de voorkant, lichtjes zichtbaar achter een rooster in het midden van de soundbar. Die kleine speakers stralen directioneel klank uit, waardoor Yamaha een surroundgevoel kan cree¨ren door geluid heel gericht de kamer in te sturen.

De YSP-1600 komt zonder aparte subwoofer, maar heeft er wel twee kleinere gei¨ntegreerd. Interessant voor wie geen zin heeft zijn woonkamer te vullen met een aparte sub, meteen een pluspunt voor deze soundbar. Een subwoofer toevoegen kan nochtans wel, door middel van een kabelverbinding. 

,

Qua aansluitingen is alles gegroepeerd op e´e´n plaats, in een uitsparing dat het wegwerken van kabels gemakkelijker maakt. Naast twee HMDI-poorten signaleren we een optische audio-ingang en een analoge jack-ingang.

De YSP-1600 heeft Airplay en Bluetooth aan boord en speelt ook internetradiostations en media op DLNA-bronnen af. Het is daarmee bijzonder compleet qua streamingmogelijkheden, een eigenschap van het flexibele MusicCast-platform. 

,

In Fast & Furious 6 heb je een nogal onwaarschijnlijke achtervolging tussen een tank en de met sportwagens uitgeruste bende van Dominic Toretto. Het is waarschijnlijk de enige film waarin je ooit een gigantisch tank een salto in de lucht ziet maken. Jaja, het is CGI, maar toch!

Het verschil tussen de tv-speakers van onze Samsung-tv en als we de YSP-1600 inschakelen bij deze scène is enorm. Terwijl de tank over talloze leasingwagens van pendelaars raast, krijg je een mooie crunchgeluid geserveerd (de bestuurders springen er overduidelijk eerst uit, F&F6 is geen 18+ plus), en scheuren tegenliggers rakelings door de ruimte.

Zoals eerder gezegd krijg je een vrij breed en diep surroundgevoel, zeker als je het volume opendraait. Bij de YSP-1600 zit je niet op het hoogste niveau van wat de projectietechnologie kan – wacht maar tot je de Dolby Atmos-soundbar van Yamaha hoort – maar het is toch best indrukwekkend.

,

De YSP-1600 is een zeer interessante soundbar. Hij klinkt goed en ruimtelijk, en biedt vooral een redelijk punch zonder dat je verplicht bent een aparte subwoofer te plaatsen.

Daardoor is het in elk geval een stevige upgrade voor je tv-geluid, zonder overdreven veel ruimte op het tv-meubel in te nemen. Het MusicCast-platform is sterk, ook al is het nog vroege dagen en mag de ondersteuning voor streamingdiensten nog heel wat breder. Maar zelfs op dit prille moment toont MusicCast zich vol potentieel.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.