Redactie

Test: Teufel CoreStation

Ontwerp

De CoreStation ziet er absoluut niet uit als een gewone AV-receiver. De matzwarte doos met koelvinnen is erg compact en aan de voorzijde is geen enkele bedieningsknop te vinden. Enkel de achterzijde met alle aansluitingen verraadt zijn ware aard. Die uitzonderlijke vorm heeft dan ook een zeer specifiek doel. De bedoeling is immers dat je de CoreStation achter de televisie monteert. Je vindt in de doos twee montagebeugels waarmee je hem achteraan elke televisie kan monteren die beschikt over montagegaten die 200 of 400 mm uit elkaar staan (VESA MIS-E of MIS-F standaard). Dat is het geval bij het merendeel van alle tv’s.

,

Aansluitingen

Omdat hij zo compact is, is er natuurlijk niet veel ruimte voor aansluitingen, maar dat wil niet zeggen dat hij slecht bedeeld is. Vier HDMI-ingangen, drie analoge stereo audio-ingangen, en drie digitale audio-ingangen bieden een overvloed van mogelijkheden. De HDMI-ingangen zijn helaas wel maar v1.4a. Ze zijn dus perfect oké voor 3D-bronnen, maar voor Ultra HD zijn ze beperkt tot 30 beelden per seconde. En HDR zit er al helemaal niet in, dat is natuurlijk erg jammer. Gelukkig is er wel een omweg die je kunt gebruiken. De HDMI-uitgang van de CoreStation is namelijk voorzien van ARC (Audio Return Channel). Je kunt Ultra HD en HDR-bronnen dus rechtstreeks op de tv aansluiten en het geluid via de ARC-functie terug sturen naar de CoreStation. Zo kan je bijvoorbeeld ook van de CoreStation genieten als je Netflix kijkt. Beschikt je tv niet over de HDMI ARC-functie, dan kan je nog steeds een digitale audio-uitgang van de tv aansluiten op de CoreStation voor hetzelfde resultaat.

Bij de luidspreker-aansluitingen lopen we voor het eerst tegen een klein probleem. De klemmetjes op de CoreStation zijn erg klein, en wie een stevige luidsprekerkabel bezit, zal snel merken dat de kabel er niet in past. Er is een alternatieve speakerplug-aansluiting, maar ook die is erg klein. In de handleiding beveelt Teufel luidsprekerkabel met een doormeter van minimaal 1 mm² aan, maar specificeert het geen maximum. We denken dat 1,5 mm² ongeveer het maximum is.

,

Lees de volledige review op hifi.nl >>

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.