Redactie

Test: Gamefly-streaming op Samsung-tv’s

Bij een gewoon spel moet je eerst het spel downloaden, en wordt de code lokaal op jouw machine uitgevoerd. Vermits de beste moderne games ettelijke gigabytes opslagruimte eisen, en een grafische processor die soms evenveel kost als de rest van je pc bij elkaar, hoef je dat soort games niet te verwachten op een televisie. Die beschikt gewoon niet over de vereiste hardware.

Gamestreaming werkt helemaal anders. Het spel staat opgeslagen op de servers van de aanbieder, en de code wordt daar uitgevoerd. Op de televisie zie je enkel de videostream van het spel. Je bestuurt nog steeds het spel, maar de input van de spelcontroller moet wel via het internet naar de server van de aanbieder.

Dat leidt tot twee belangrijke conclusies.

1.Vermits de aanbieder de hardware voorziet, kan je theoretisch gezien zelfs de zwaarste games spelen, zolang de server maar over genoeg grafische spierkracht beschikt. Je televisie moet enkel een videostream tonen, dat is niet moeilijker dan wanneer hij een Netflix-stream binnen haalt.

2.Vermits al je commando’s over het internet naar de server moeten, is een snelle en stabiele verbinding van groot belang. Elke gamer weet dat zodra er te veel vertraging (‘lag’) zit tussen je commando en het resultaat op het scherm, het spel eigenlijk onspeelbaar wordt.

Klinkt dit verhaal je bekend in de oren, dat kan. Eind 2014 bracht Philips Onlive Game streaming naar zijn Android tv’s. De dienst ging echter failliet en in april 2015 werden de servers af gezet. Delen van Onlive zijn gekocht door Sony. Die waren in september 2014 gestart met PlayStation Now, een gamestreaming dienst voor oude PS3 games op de PS4 en op een aantal Sony en Samsung TV modellen. Helaas voorlopig niet in de Benelux.

,

Wat heb je nodig om Gamefly even uit te proberen? Een Samsung Smart TV van 2014 of later. De app is niet beschikbaar op de goedkoopste modellen (de Basic Smart versies).  Daarnaast moet je een gamecontroller voorzien. Dat kan een bedrade Xbox360 controller zijn, of een Logitech F-310 of F-710. Mogelijk werken ander Xbox360 compatibel controllers ook, maar de Gamefly-website vermeldt deze drie expliciet.

Je internetverbinding is zoals eerder vermeld van groot belang. Kies best voor een bedrade aansluiting. Gamefly zelf zegt dat enkel 5GHz WiFi verbindingen ondersteund zijn (802.11n of 802.11ac standaard), dus niet de veel populairdere 2,4GHz aansluitingen. Je verbinding moet minstens 5Mbps bandbreedte leveren, en voor HD kwaliteit is minimaal 8,5Mbps aangeraden. Ter vergelijking, die bandbreedte heb je ook nodig voor Ful HD Netflix kwaliteit. Die eisen zou je op de meeste internetabonnementen probleemloos moeten halen.

,

Installeren is exact vijf minuten werk. Open de Smart Hub, selecteer de ‘Featured’ blok, en klik op ‘Games’. De Gamefly app staat prominent vooraan. Even klikken om hem te downloaden. Om hem op te starten moet je weliswaar inloggen met een Samsung-account op je televisie.

Daarna kan je door het aanbod bladeren en elk game kan je tien minuten uitproberen. Dat is bijzonder kort, een testperiode van een halfuur per game lijkt ons veel realistischer. Maar om in te schatten of de dienst goed werkt, is tien minuten ok. Bevalt het je, dan moet je abonneren.

Het Gamer Pack (7,99 euro/maand) bevat 26 games waaronder: Deadfall Adventures, Batman Arkham Origins, Ace Combat Assault Horizon, Batman, Arkham City, Hitman Absolution, Rugby World Cup 2015, Star Trek, Grid 2, Ridge Racer Unbounded, FEAR 2, F3AR, Darksiders, Overlord II…

Het Family Pack (6,99 euro/maand) bevat 33 games waaronder:  Lego Batman (1-3), Lego Harry Potter, Lego marvel, Lego Lord of The Rings, Lego The Hobbit, MotoGP1, Pacman, Shank, Dirt 3, Pacman Ghostly Adventures, MXGP, MotoGP13,…

Het succes van een dienst zoals Gamefly hangt grotendeels af van het aanbod. En dat is zeker niet uitgebreid te noemen, en ook niet erg recent. Voor de jongere gamers is er behoorlijk wat, maar de meer hardcore fan blijft toch op zijn honger zitten. Of Gamefly met dit aanbod succesvol kan worden, of uiteindelijk de weg opgaat van Onlive is maar zeer de vraag.

,

Vermits alles in de cloud zit, hoef je je geen zorgen te maken over grafische instellingen. Gamefly draait alle games op de maximale instellingen, en die kan je niet wijzigen. Stream je HD, dan komen de games binnen in 720p resolutie (1.280 x 720), en komen altijd binnen aan 30 frames per seconde. Games saven hoeft ook niet. Je vooruitgang in het spel wordt automatisch opgeslagen in de cloud.

We speelden een uurtje met de volgende games op een Samsung UE48JU6670.

•          Lego Batman 3: Een van de vele games uit het Lego aanbod, dat goed vertegenwoordigd is in de Family Pack. Rondlopen en legoblokjes verzamelen, terwijl je allerlei puzzels moet oplossen. Tijd kritisch is het zelden, het is een eenvoudig platformspel.

•          Ridge Racer Unbounded: Waar je met ‘muscle cars’ door de straten van een verlaten metropool racet. Schade aan je tegenstanders, of dwars door de autoshop rijden, je hoeft het niet te vermijden, integendeel, het levert punten op. Het is geen precisie racer, maar sturen en af en toe eens remmen blijft wel aangewezen.

•          Giana Sisters Twisted Dreams: een erg leuk 2D-platform spel, waarbij je al springend en lopend punten verzamelt. Het beeld scrollt horizontaal en verticaal, en de timing is vrij belangrijk soms.

•          Pac-man and the Ghostly Adventures: een variant op de vele Mario games. Je loopt rond in een 3D cartoon wereld, en uiteraard moet je pillen slikken, en geesten opeten.

In alle games kwamen we tot dezelfde conclusie. De grafische kwaliteiten zijn best ok, maar absoluut niet van topniveau. Vooral de beperking tot 1.280 x 720 resolutie is zichtbaar, en dat vinden we jammer. Een Full HD versie (1.920 x 1.080) zou een hele stap vooruit zijn. De reactietijd van de games is prima (getest op een Telenet Whoppa internetverbinding, bedraad aangesloten) en we hadden zelden of nooit last van lag.

Wil je multiplayer? Dat kan enkel als het spel die optie ondersteunt. Je speelt enkel lokaal multiplayer, in dat geval heb je uiteraard bijkomende controllers nodig. Multiplayer over het internet is niet mogelijk en er is ook geen manier om na te gaan of een spel multiplayer ondersteunt, tenzij dan door het op te starten. Hoeveel games multiplayer ondersteunen, kunnen we je niet vertellen.

,

Gamefly werkt uitstekend (als je een goede internetverbinding hebt). De graphics zijn degelijk, maar we zagen liever een Full HD-stream in plaats van de huidige HD (720p) stream. De grootste horde lijkt ons het beperkte aanbod en in mindere mate de prijs. 7 euro per maand voor 33 games lijkt misschien een goede deal. Maar als die games niet regelmatig aangevuld worden met nieuw en recent materiaal lijkt het ons dat heel wat gamers na enkele maanden zullen afhaken.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.