Redactie

Nieuwe start voor Sony-smartphones

Op het Mobile World Congress toont Sony zowaar drie nieuwe Android-smartphones. Opmerkelijk gegeven: allemaal dragen het etiket 'Xperia X' maar slechts twee zijn echte topmodellen.

De nieuwe Sony's zijn de Xperia XA, Xperia X en Xperia X Performance. Drie modellen dus, met één gemene deler: ze bezitten een 5-inch scherm. Dat is relatief weinig vergeleken met vlaggenschepen van andere merken, zoals Apple en Samsung, maar volgens Sony is 5 inch wat de consument echt wil.

Sony stopt dus met het uitbrengen van een Compact-versie van zijn vlaggenschip. Het Japanse merk was op dat vlak uniek, door altijd een grote en een volwaardige maar kleine versie van zijn topmodel uit te brengen. Bij andere merken was de mini-editie altijd een goedkoper en minder krachtig toestel.

,

De telefoons van Sony werden altijd gekenmerkt door een zeer strak, wat hoekig design. Maar daar komt nu een einde aan. Sony, die op vlak van smartphones er niet in geslaagd is op de begeerde derde plaats in de markt te veroveren (na Apple en Samsung), opteert voor nieuwe ontwerpen.

De Xperia X-toestellen zijn veel afgeronder en het scherm is lichtjes gebogen aan de zijkanten. Daarmee lijken de Sony-telefoons opeens veel meer op vele smartphones die in de winkels liggen. Een "veiligere" keuze, lijkt het wel.

Het scherm bij de Xperia XA toont 720p, wat zijn middenklasserstatus benadrukt, terwijl de Xperia X en Xperia X Performance uitpakken met 1.080p. Er blijft dus nog een bestaandsreden over voor de Z5, waarvan de Premium-editie over een 4K-display beschikt.

,

De verschillen bij de drie modellen situeren zich vooral aan de zijde van de hardware. Alle Xperia X's zien er gelijkaardig uit en zullen volgens Sony tot twee dagen op één batterijlading blijven werken. Dat kan door softwareaanpassingen maar ook door het gebruik van batterijtechnologie van Qnovo. Hierdoor bieden batterijen langer stroom én wordt het levensduur verlengd. Ook het laden zou sneller gaan.

De Xperia XA is op basis van zijn hardware eerder een middenklasser, al zijn de specificaties zeker niet slecht. De MediaTek MT6755-processor, 2 GB geheugen en 13 en 8 megapixelcamera's plaatsen de nieuwe telefoon al wat hoger in het middenklasserklassement.

Maar de Xperia X zit met een Snapdragon 650, 3 GB geheugen en een 23 megapixelcamera achteraan met een hybride-autofocus die de bewegingen van het toestel probeert te voorspellen toch wat hoger. Het echte topmodel is echter de Xperia X Performance, met een zeer snelle Snapdragon 820-chipset.  Ook hier vind je die bijzondere camera van 23 megapixel terug.

Een spijtig koersverandering is dat niet alle drie modellen water- en stofdicht zijn, zoals de meeste Sony's vroeger. Enkel de Xperia X Performance is IP68-gecertificieerd. 

,

Een unieke eigenschap voor de Xperia X en X Performance is de brede ondersteuning voor hi-res. Hoewel wel meer smartphones inmiddels FLAC afspelen, kunnen de nieuwe Sony's daarnaast ook DSD-bestanden afspelen. 

Daarnaast komen ze ook met digitale ruisonderdrukking (wellicht enkel met compatibele Sony-headsets), de DSEE HX-functie om lossy muziek op te waarderen en ondersteuning voor LDAC (Sony's hoogwaardige muziekcodec voor Bluetooth). 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.