Redactie

Nieuwe generatie HEOS speelt hi-res en via Bluetooth

Denon brengt van een heel aantal HEOS-apparaten een nieuwe generatie uit. Aan het uiterlijk verandert er weinig, maar de update countert wel de paar kritiekpunten die er op het multiroomsysteem mogelijk waren.

De nieuwe apparaten worden aangeduid met het etiket 'HEOS Series 2', oftewel HS2. Ze zijn meteen leverbaar, zegt Denon, en vervangen de bestaande modellen. Concreet gaat het om de HEOS 1, HEOS 3, HEOS 5, HEOS 7, HEOS Amp en HEOS Link. 

De HS2-modellen brengen drie verbeteringen: Bluetooth is nu ingebouwd (in plaats van via een optionele adapter) en kan naar andere zones worden gestreamd via de HEOS-app, de app komt beschikbaar voor Windows Phone (een zeldzaamheid bij multiroomsystemen), Windows-pc's en Mac-computers, en de HEOS Series 2-toestellen zullen ook in staat zijn om hi-resbestanden af te spelen.

Zowele WAV-, ALAC- als FLAC-bestanden spelen af, tot 24-bit / 192 kHz. "Daarnaast is het binnenkort ook mogelijk te luisteren naar DSD- en AIFF-audiotracks", zegt Denon. Voor dat laatste wordt echter geen streefdatum gegeven. 

Met de nieuwe generatie pakt Denon een tweetal kritieken die we formuleerden op het HEOS-systeem aan. Of hi-resaudio nu echt zo relevant is op een compacte speaker zoals een HEOS 1 is nog iets waar over gediscussieerd kan worden, op een Amp of Link houdt het wel meer steek en het is ook handig voor mensen die reeds hi-res audio bezitten en geen zin hebben om die om te zetten naar een lagere kwaliteit. Sowieso waren er een aantal concurrenten – maar niet Sonos – die hi-res audio uitspeelden in de felle marketingstrijd tussen multiroommerken.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.