Redactie

Klein broertje voor Naim Mu-so

Naim lanceert een compacte versie van de prijswinnende Mu-so. Die draadloze speaker was vorig jaar een van onze favoriete toestellen om te testen. Het is dan ook zeer positief dat de nieuwe Mu-so Qb nauwelijks iets aan het recept verandert.

De Mu-so Qb is qua design onmiddellijk herkenbaar als de kleine broer van de originele Mu-so, die overigens nog gewoon op de markt blijft. De grote rechthoek is bij de nieuweling vervangen door een compacte kubusvorm – vandaar die ‘Qb’ in de naam, te lezen als ‘cube’.

Omdat de Mu-so altijd multiroom-mogelijkheden in zich droeg, is de Qb eerder bedoeld als aanvulling voor wie de Naim-klank in een kleinere ruimte wil ervaren.

Een van de onmiddellijk herkenbare designelementen van de Mu-so is de grote draaiknop aan de bovenkant, gemonteerd op een hoogwaardig afgewerkte aluminium plaat. In de draaiknop zelf zijn een aantal touchknoppen voorzien, onder andere om media te pauzeren of een bron te selecteren.

Ook de kenmerkende speakerrooster met een welving is bij de Mu-so QB aanwezig. Hoewel hij op CES getoond wordt met veel kleurtjes, zal de Qb aanvankelijk enkel met zwarte speakergrille beschikbaar zijn. 

,

Een van de sterkste punten van de eerste Mu-so vonden we zijn flexibiliteit qua streaming bronnen. Ook dat is bij de Qb aanwezig. Via de bijhorende app kan je muziek afspelen over het netwerk (DLNA), via Airplay, Bluetooth (aptX is present) of rechtstreeks internetradio of Tidal streamen. Er zijn ook USB-, digitale en analoge ingangen.

Om de indrukwekkende klankkwaliteit van de Mu-so te evenaren, moest Naim voor de veel compactere Qb sleutelen aan de driveropstelling. We hadden de kans om een opengewerkt model van dichtbij te bekijken, en de toch wel bijzondere plaatsing van de drivers te bewonderen.

De Qb komt met één grote, ovale woofer voor de lage tonen (aangedreven door een 100 watt versterker) en telkens twee drivers en tweeters voor het midden en het hoog. Die paren stralen elk naar een ander richting uit, voor een stereo-effect. Met de name de centrale plaatsing van twee tweeters onder elkaar ziet er wel bijzonder uit. De vier worden elk aangestuurd door een eigen versterker van 50 watt.

 

Een eerste luisterimpressie in een Naim-kamer op CES gaf de indruk dat de Qb qua vermogen zeker niet mist. Het is moeilijk een evaluatie te maken in deze omstandigheden. Maar hoewel het laag niet zo imposant leek als bij de veel grotere Mu-so (wat logisch is), klonk het resultaat toch behoorlijk indrukwekkend. Helemaal sterk werd het als tijdens de demo meerdere Qb's samen speelden, om de multiroommogelijkheden te demonstreren. Een setje Qb's kan volgens ons moeiteloos een Mu-so vervangen. Of Naim ook een stereopaar-functie zou voorzien, kon de Naim-vertegenwoordiger op CES niet bevestigen.

De Qb zou in het voorjaar verschijnen, de onbevestigde prijs zou rond 900 euro liggen. De Naim-vertegenwoordiger op CES liet bovendien vallen dat de Qb mogelijk niet het einde van de Mu-so-lijn wordt. Later zou mogelijk een echte premiumeditie volgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.