Redactie

Grote update voor Roon

Roon was al een bijzonder interessante muziekbeheerder voor hifi-liefhebbers, met de nieuwe update naar versie 1.2 is dat nog meer het geval. Er dienen zich meer hardwarepartners aan en het wordt mogelijk om computers in te stellen als Roon-netwerkspelers.  Voorheen kon je enkel de volledige Roon (Roon Core) draaien op pc's en Mac's, wat je verplichtte om je muziekcollectie rechtstreeks te koppelen aan elke computer die je wou inzetten.

Met het nieuwe Roon Bridge-programma kun je ook zeer bescheiden pc's (zoals NUC's) Roon laten draaien, bijvoorbeeld als mediaspeler. Een andere computer in huis speelt dan de rol van centrale Roon Core-machine, waarop alle instellingen met betrekking tot de muziekcollectie eenmalig worden geregeld. Een Roon Bridge-machine wordt ook een audio-output die je kunt selecteren in Roon, onder de noemer 'Network Zone'. Hier stonden vroeger enkel Airplay-apparaten en bepaalde Roon Ready-apparaten, wat aanvankelijk vooral op Meridian-toestellen neerkwam.

De lijst van hardwarepartners wordt met deze update echter substantieel groter. De zogenaamde Roon Core-partners die elementen van Roon mogen inbouwen op hun apparaten zijn: 432 Evo, Amare Musica, Antipodes, Blue Smoke, Computer Audio Design, dCS, Elac, ExaSound, Melos Audio, Music Vault, Pink Faun, Rockna, Salk Sound, Sforzato, Small Green Computer, SOtM en Sound Galleries. In dat lijstje heeft vooral Elac al veel getoond van zijn met Roon-uitgeruste Discovery-toestellen.

De Roon Bridge-app is beschikbaar voor Windows, Mac OS X, Raspberry Pi en Linux. De Roon-app voor mobiele toestellen is nu ook verruimd naar smartphones, zodat Roon-spelers nu ook vanaf een Android-smartphone of iPhone bedienbaar zijn.

Ook onder de motorkap zijn belangrijke verbeteringen. Playback op computers en mediaspelers gebruikt nu de RAAT-technologie die voorheen voor het streaming werd toegepast en er is ondersteuning voor WAV64-bestanden en hi-resbestanden een 32-bit indeling. Je kunt nu ook DAC's (verbonden met een Roon-computer) in dezelfde zone als een netwerkspeler plaatsen, wat het multiroomgebeuren interessanter maakt.  Verder zouden volgens de makers netwerkzones stabieler zijn geworden, zijn er technisch betere volumeregelingen (op DSP-niveau of via WASAPI bij ASIO-drivers) en krijgen audiogeeks meer instelmogelijken.

Een uitgebreide recensie van Roon – nog van versie 1.1 – kun je hier lezen.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.