Redactie

Foxconn neemt Sharp over

De Chinese elektronicagrootmacht Foxconn neemt een meerderheidsaandeel in het noodlijdende Sharp. Foxconn, dat onder andere de iPhone en vele andere apparaten bouwt, wil daarmee de nodige OLED-knowhow in huis halen.

Sharp maakt al een tijdje zwaar weer mee. Met zijn televisies was het Japanse merk nog nauwelijks aanwezig. Eind 2014 werd zelfs besloten om de merknaam 'Sharp' voor tv's en audio in licentie te geven aan Slovak Universal Media (UMC). Ook Sharps LCD-fabriek in Polen ging toen naar de Slovaken.

Toch was ook die deal niet voldoende om Sharp te redden. Er werd al een tijdje gezocht naar nieuwe investeerders en naar het verluidt werd er deze week beslist tussen vier aanbiedingen. Het wordt uiteindelijk Foxconn, een van de grootste producten van elektronische apparaten ter wereld met hoofdzetel in Shenzen. Bij het grote publiek is Foxconn vooral bekend als de fabrikant van de iPhone, al bouwt de Chinese gigant voor andere partijen nog veel meer. Zo fabriceert het onder andere de Xbox One voor Microsoft en de PS4 voor Sony.

,

Foxconn investeert zwaar in Sharp, in totaal 5,2 miljard euro. Het is meteen de grootste acquisitie van een Japanse bedrijf door een buitenlandse firma, weet persbureau Reuters. Foxconn had al tien procent van de Sharp-aandelen in handen.

Waarom de Chinezen zo zwaar in Sharp investeren is geen groot geheim. Foxconn wil met Sharp een sterke positie op vlak van OLED verkrijgen. Tegen 2018 zou de productie van OLED-schermen van start gaan.

Het lijkt er op dat de OLED-schermen in eerste instantie vooral bestemd zijn voor smartphones. Er zijn persistente geruchten dat Apple een volgende iPhone zal uitrusten met een OLED-display.  

Of Foxconn zich ook zal bezighouden met grote OLED-displays voor televisies is onbekend. Op dit moment is LG ongeveer de enige die in staat is om kosteffectief OLED-panelen op groot formaat te produceren, al investeert Samsung momenteel heel zwaar in het opzetten van een OLED-lijn die tegen 2018 klaar zou zijn. Foxconn is wel gelinkt aan de aanhoudende geruchten rond een Apple-televisie, maar die geruchten circuleren al jaren zonder een concrete bevestiging.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.