Redactie

Filmpjekijken recensie: Cinderella

De laatste jaren worden er veel oude sprookjes onder handen genomen. In Snow White and the Huntsman is Sneeuwwitje omgetoverd tot een krijger, die de boze koningin gaat vermoorden. Dezelfde verandering van prinses naar vechter vond plaats bij Tim Burtons Alice in Wonderland. In tegenstelling tot deze films isCinderella, van regisseur Kenneth Branagh, verrassend traditioneel gebleven.

Verhaal
Iedereen is wel bekend met het verhaal van Cinderella. Ella (Lily James) heeft alles wat haar hartje begeert. Tot haar moeder ernstig ziek wordt en overlijdt. Haar vader hertrouwt met de sluwe Lady Tremaine en Ella krijgt er twee domme, verwende stiefzusters bij. Als haar vader op handelsreis is, overlijdt ook hij, waardoor hij Ella alleen laat met haar akelige stiefmoeder en -zusters.

Vergeleken met de gelijknamige animatiefilm uit 1950 is er slechts weinig veranderd aan het originele verhaal, afgezien van de scène waarin Cinderella de prins al vóór het bal ontmoet. In de bossen rond haar huis probeert ze de prins tegen te houden als hij een hert probeert te doden. De prins verhult zijn ware identiteit en stelt zich voor als ‘Kit’. Ella gaat dan ook niet, in tegenstelling tot haar stiefzusters, naar het bal om de rijke prins te ontmoeten. Ze hoopt in het paleis de man terug te vinden die ze daags ervoor in de bossen heeft ontmoet.

Cate Blanchett
Alle aandacht gaat uit naar actrice Cate Blanchett, die de door-en-door boosaardige stiefmoeder speelt. Niet alleen haar gemene personage is opvallend; de kostuums die ze draagt zijn memorabel. Disney heeft drievoudig Oscarwinnaar Sandy Powell weten te strikken voor de ontwerpen, waar de acteurs soms bleekjes bij afsteken. Van de prachtige jurken van de stiefmoeder, geïnspireerd door de jaren '50, tot de buitensporig versierde jurken van de twee zussen.

Heftig
Hoewel Cinderella vooral voor het jongere publiek gemaakt is, zullen oudere Disneyfans er ook van kunnen genieten. Al kan de – ook in het Nederlands nagesynchroniseerde – film zeker voor heel jonge kinderen best heftig zijn. Ze worden verschillende keren met de dood geconfronteerd. In het begin overlijden beide ouders van Ella, en later ook de vader van de prins. Ook de dood van de man van Lady Tremaine wordt gesuggereerd. Al wordt het niet zo duister als bijvoorbeeld in Maleficent.

Conclusie
Kenneth Branagh blijft met zijn Cinderella (veilig?) vasthouden aan het oorspronkelijke verhaal. Ondanks dat het verhaal soms zo zoet is dat het glazuur van je tanden afspringt, is het een zeer vermakelijke film die de kijker van begin tot eind geboeid weet te houden.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.