Redactie

Opnieuw geruchten rond hi-resaudio bij Apple

De geruchten rond het aanbieden van muziek in hogere kwaliteit via de iTunes Store horen we al langer. Volgens een muziekblogger is de lancering voor "juni". Omdat Apple feitelijk op zijn servers veel opnames in hoge resolutie heeft, is het niet ondenkbaar dat hi-resaudio via iTunes er komt. Al staat daar tegenover dat muziek in hogere resolutie behoorlijk groot kan zijn, wat bij mobiele toestellen snel de beschikbare opslagruimte kan laten vollopen.

Er bestaat weinig twijfel over dat Apple muziek in een hi-resformaat kan aanbieden, als het bedrijf dat wenst. De iTunes Store verkoopt nu lossy AAC-bestanden aan 256 kbps, maar die zijn afgeleid van opnames aan studiokwaliteit die door platenmaatschappijen aan Apple worden geleverd. 

De aangeleverde opnames moeten van het niveau 24-bit en minstens 96 KHz zijn. Voor Apple is het dus een koud kunstje om die masters ook rechtstreeks aan te bieden, waarschijnlijk in het lossless ALAC-formaat. Dat formaat kan perfect door iPhones, iPads en Macs afgespeeld worden.

Dat muzieklabels veel hogere kwaliteit leveren aan Apple dan aan het publiek verkocht wordt, is geruime tijd bekend. Voor die reden wordt al langer gesteld dat Apple zou starten met de verkoop van hi-resdownloads. Maar nu komt het er echt, beweert muziek-blogger Robert Hutton in een blogpost. De lancering van hi-res via iTunes gaat door in juni. Uithangbord worden hi-res remasters van Led Zeppelin, weet Hutton nog.

Volgens Hutton is dit ook de reden dat bepaalde hi-reswinkels, zoals HDTracks.com, recent weinig nieuw werk aanbieden. Apple zou exclusiviteit hebben geëist van labels rond bepaalde albums. Hij verwijst bijvoorbeeld naar de Blue Note-catalogus.

Een interessante vraag is of Apple consumenten die reeds muziek aankochten via iTunes, de optie zouden krijgen om tegen betaling hun bestanden om te zetten naar lossless-versies. Dat is niet ondenkbaar: de mogelijkheid om muziekbestanden te 'upgraden' was er al toen iTunes overstapte van beveiligde muziek naar bestanden zonder DRM.

Maar waarom zou Apple beginnen met hi-res? Misschien omdat de verkoop via iTunes voor het eerst niet meer stijgt (wat op zijn beurt geruchten over een Spotify-kloon van Apple aanwakkert). Of misschien omdat er onverwacht veel enthousiasme is voor het Pono-verhaal van Neil Young? Ook andere merken, zoals het mainstream Sony, gooien zich op hi-res. 

Zoals altijd bij Apple, is de kans op nog meer geruchten in de komende maanden groot – maar is er nooit een garantie dat ze kloppen. Maar als Apple wél hi-res lanceert, dan belooft het nog een taaie zomer te worden voor bestaande diensten.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.