Redactie

Inside Man

Spike Lee heeft er pret in om af en toe ver af te wijken van zijn naturalistische meesterwerken (het is nooit te laat om Do the Right Thing, Jungle Fever en andere pareltjes van het op-aanvraag-assortiment te halen), en je te verblijden met een poepgewone Hollywoodfilm. Zoals Inside Man, een bankroofprent die de vibe van klassieke capers als Dog Day Afternoon opnieuw probeert op te roepen.

Wat je nodig hebt voor dat soort prenten is een charismatische bankrover en een begripvolle, out of the box denkende flik, en beide rollen worden met verve gebracht door respectievelijk Clive Owen en Denzel Washington. De methodes en drijfveren van die eerste bespreken we hier niét, omdat ze het vlees van de film zijn, maar laat ons het erop houden dat Lee zijn oude dada’s toch niet vergeten is.

Dat is wellicht de grootste kracht van Inside Man: elementen die een constante zijn in Lee’s oeuvre, zoals raciale tegenstellingen en sociale ongelijkheid, worden bijna ongemerkt in de formule van een genrefilm geparkeerd. Ook wordt er raak geknipoogd, zoals wanneer Washingtons personage tegen dat van Owen zegt: ‘Je hebt Dog Day Afternoon gezien. Je bent de boel aan het rekken.’ Dames en heren: Spike Lee!

Donderdag 5 juli op 2BE om 20u55

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.