Redactie

Belgacom lanceert kreupele TV Replay-dienst

De eerste gevolgen van het decreet signaalintegriteit beginnen zichtbaar te worden. En zoals verwacht is de consument het slachtoffer van de beschermingsdrang van de mediahuizen.

Sinds de introductie in november 2013 draaide TV Replay proef bij 10.000 mensen. Vanaf 17 februari 2014 is hij nu beschikbaar voor alle Belgacom klanten. De dienst gaat de concurrentie aan met Stievie en bhaalu.

Met TV Replay kan je tot 36 uur terugkeren om een gemist programma alsnog te bekijken. Dat kan op televisie, maar ook op pc, smartphone en tablet. Althans gedeeltelijk, want er zitten heel wat beperkingen op de dienst.

Vanaf 17/02 zijn de volgende zenders beschikbaar: één, één HD, Canvas, Canvas HD, Ketnet/OP12, VIER, VIER HD, Belgacom 5, Belgacom 11, Belgacom 11+. Vanaf 15/04 wordt die lijst uitgebreid met: VIJF, VIJF HD, VTM, VTM HD, 2BE, 2BE HD, Vitaya, JIM, anne en vtmKzoom bij. Mogelijk komen daar later nog zenders bij.

Eerste beperking: Niet alle programma’s van de zenders zullen beschikbaar zijn via TV Replay/Replay+. De reden daarvoor is dat zenders niet voor alle programma’s over de rechten beschikken om ze uitgesteld beschikbaar te maken. Als die beperkingen vergelijkbaar zijn met die van Stievie, dan is het mogelijk dat je bij sommige zenders wel eens voor een on

Tweede beperking: Wie kijkt op pc, smartphone of tablet moet genoegen nemen met een beperkte lijst zenders: één HD, Canvas HD, Ketnet/OP12, VIER HD en Belgacom 11, Belgacom 11+ HD en Belgacom 5. De zenders van Medialaan (het vroegere VMMa, met onder meer VTM) zijn dus enkel op televisie beschikbaar.

Derde beperking: 36 uur terug gaan in de tijd is een bijzonder korte periode. Zo’n aanbod is enkel nuttig om wat je gisteren gemist hebt toch nog vandaag te bekijken. En vermits je TV Replay-uitzendingen niet kan opnemen, moet je het ook effectief vandaag bekijken of je mist de uitzending alsnog.

De opvallendste beperking: TV Replay wordt gelanceerd in twee smaken. Voor 3 euro/maand kan je van TV Replay genieten. Maar wil je ook vooruit spoelen in de gekozen programma’s moet je 7 euro/maand neertellen.  Los van het feit dat de dienst sowieso al erg beperkt is, is een meerprijs van 133% toch wel absurd om in een programma te mogen vooruit spoelen.

Als dit de toekomst is van televisiekijken in Vlaanderen dan staat de consument er slecht voor. Extra betalen om een zender te mogen bekijken op een ander platform, maar wel niet voor alle zenders. Extra betalen om (zeer beperkt) terug te gaan in de tijd, maar wel niet voor alle programma’s en je weet bovendien niet voor welke. En op de koop toe nog eens extra betalen als je wil vooruit spoelen.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.