Redactie

Trainspotting

Al vanaf de eerste tonen uit de baslijn van Iggy Pops Lust for Life, als perfecte onderlijning voor die achtervolging te voet waarmee de film begint, weet je waar je aan toe bent met Trainspotting, Danny Boyles uitzinnige verfilming van de cultroman van Irvine Welsh.

Wat volgt is een baldadig maar gelaagd portret van de junkiecultuur in grootsteden Edinburgh en Londen, dat het nooit echt té jolig maakt, en onder de bijna slapstickachtige humor een forse laag naturalisme verschuilt. De boel blijft luchtig wanneer het nodig is (die luchtbuks en die bulldog!), maar af en toe knalt er ook een rake pijnscheut (die baby!) naar de ziel.

De film lanceerde meteen de carrières van Ewan McGregor (die het van hoofdpersonage Mark Renton schopte tot de jonge Obi-wan Kenobi!), Robert Carlyle (drie jaar na deze film was hij al Bond-slechterik in The World is Not Enough), Jonny Lee Miller (nu Sherlock Holmes in de Amerikaanse reeks Elementary), Kevin McKidd (Rome) en Kelly Macdonald (Boardwalk Empire).

Goed nieuws voor de fans overigens: de makers van Trainspotting zijn druk bezig aan een opvolger, die in 2016 in de zalen moet landen! Welsh publiceerde in 2003 al de literaire sequel Porno, waarin de vijf hoofdpersonages in de fijne vleeswarenindustrie gaan, en Boyle is momenteel op pad om de originele acteurs weer aan boord te krijgen. McGregor zegde vorige maand, tijdens een reüniescreening van Trainspotting, alvast toe.

Zondag 16 juni op Canvas om 21u15

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.