Redactie

Thor

Een van de laatste films uit de eerste 'cyclus' van Marvels Avengers-reeks was Thor, waarin Chris Hemsworth gestalte geeft aan de Germaanse god die het schopte tot comic-held. De verfilming van die inmiddels al vijftig jaar oude comicreeks getroost zich wel wat vrijheden (Asgard, de locatie van de Noorse mythen, is een buitenaardse planeet), maar de kernelementen werden mooi in film geadapteerd.

Je zou niet verwachten dat de eeuwenoude strijd tussen een aantal Noorse goden zou worden uitgevochten in een klein stadje in de Amerikaanse staat New Mexico, maar dat is nu precies wat er gebeurt in Thor. De locatie is vooral bedoeld om wat alien-mysterie aan de prent toe te voegen, en een liefdeshistorie in gang te zetten tussen de superheld en een fraai wetenschapstertje (Natalie Portman).

Chris Hemsworth draagt de cape van de Noorse god met een brallende panache, en regisseur Kenneth Branagh maakte er een theatraal epos van. Dit soort Marvelfilms balanceren altijd tussen de epiek van de superheldenstrips en de CGI-kermis van een doorsnee Hollywoodspektakel, en de weegschaal helt eerlijk gezegd een beetje te ver naar dat laatste. Maar niet in die mate dat het stoort.

Mocht je de hele Marvel-historie hebben gemist: de eerste en tweede Iron Man, The Incredible Hulk, Captain America: The First Avenger en deze Thor vormen samen een informele filmreeks, met een voorlopig flinterdunne raamvertelling die pas deftig wordt uitgewerkt in The Avengers, een film waarin al die personages samen opdraven. Net zoals dat in de strips soms gebeurt.

Dit is in ieder geval de film die je gezien moet hebben voor de tv-première van The Avengers (die logischerwijze ergens tegen 2014 moet plaatsvinden), omdat de verhaallijn van deze een belangrijke rol zal spelen daarin. Hopelijk laat 2BE de eindaftiteling helemaal doorlopen, want er komt nog een toetje op het einde. Indien niet: check "Thor epilogue" op YouTube.

Vrijdag 17 mei op 2BE om 20u35

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.