Redactie

The Pursuit of Happyness

Will Smith die een stap opzij zet om zijn kinderen Jada en Jaden op véél te jonge leeftijd te lanceren in de muziek- en filmindustrie: is het aandoenlijk of pedant? We zijn er nog niet helemaal uit, maar wat we wél weten is dat de klein mannen absoluut niet verstoken zijn van talent. Dat bewijst Jaden, op het moment waarop de film werd opgenomen amper zeven jaar, in The Pursuit of Happyness, een van die waargebeurde drama's die laten zien hoe de American Dream snel in een nachtmerrie kan veranderen.

Smith senior kruipt in de rol van Chris Gardner, een middenklasser met een mooi huis in de buitenwijken waarvoor hijzelf en zijn vrouwtje (Thandie Newton) iedere dollar uit hun inkomen al dubbel moeten draaien. En dan maakt hij een verkeerde gok met een commerciële deal die eigenlijk bedoeld was om hen bij het volk van de glimlach te doen horen, en alles gaat mis: vrouwlief vertrekt, en hijzelf komt met hun zoontje op straat te staan. Het is het begin van een plot die als geen andere de vreemde kronkels van die Amerikaanse droom vat: Gardners missie in het leven is niet gewoon om opnieuw een dak boven het hoofd te hebben, maar meteen door te stoten naar een sjieker huis, een sportwagen, en een comfortabel bedragje op de bank.

Het is echter de weg daarnaartoe, met vader en zoon Smith die het beste van zichzelf tonen tijdens de momenten van uiterste wanhoop, waarmee van The Pursuit of Happyness – de taalfout in de titel is opzettelijk – een garantie op anderhalf uur pakkend drama betekent.

Donderdag 30 mei op VIJF om 20u30

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.