Redactie

The Fugitive Kind

Een zweterig stadje in de Amerikaanse staat Louisiana. Een jonge muzikant (Marlon Brando) arriveert, duidelijk op de vlucht voor zijn vroegere leven, en zijn onbehouwen mannelijkheid heeft onmiddellijk een effect op de seksueel verdorde vrouwelijke populatie.

Maar hijzelf valt voor de charmes van een oudere winkeleigenares (Anne Magnani), die mentaal wordt mishandeld door haar invalide echtgenoot. En dan gaan de poppen aan het dansen: de mannelijke goegemeente, vertolkt door de lokale sheriff (R.G. Armstrong), wil hem weer weg, en gaat daarvoor geen enkel middel uit de weg.

Brando, ondertussen al 36 toen The Fugitive Kind in de zalen draaide, haalde voor deze film nog een laatste keer het soort personage boven waarmee hij groot werd in de bekendere On the Waterfront en The Wild One: een tegendraadse rebel die alleen maar wordt gedreven door zijn passie, en daarvoor wordt afgerekend door zijn vijandige omgeving.

Regisseur Sidney Lumet (Dog Day Afternoon) verfilmde met deze prent het toneelstuk Orpheus Rising van Tennessee Williams, maar maakte er vooral zijn eigen product van door het morbide tempo dat hij in de film legde: de tijd lijkt niet vooruit te gaan, waardoor de passie tussen de twee hoofdpersonages rustig de tijd krijgt om te fermenteren.

Maandag 14 januari op MGM Movie Channel om 19u00

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.