Redactie

The Dirty Dozen

De originele smeerlappenfilm. Ja, zeg maar de grote inspiratiebron voor Tarantino's Inglourious Basterds. Dat is The Dirty Dozen (1967), een met brute gewelduitbarstingen en hondsrauwe zeden behepte prent waarin een meute ter dood veroordeelde moordenaars, verkrachters en erger ten tijde van Wereldoorlog II wordt ingelijfd door het Amerikaanse leger voor een zelfmoordmissie.

Maar hier is de catch: als ze overleven, zijn ze ontheven van hun straf. Voor de Amerikaanse overheid is het een gedroomd stelletje, want het is een missie waar ze een normale soldaat nooit gek genoeg voor zouden krijgen, en ook de morele implicaties van de missie zijn niet min.

Het doel is namelijk infiltreren in een Frans kasteel dat wordt bewoond door Duitse officieren, en iedereen – inclusief de onschuldige vrouwen en concubines van de officieren – van kant maken. Koud kunstje voor de jolige bende die wordt opgeleid door legermajoor Reisman (een porfieren Lee Marvin), en die onder meer bestaat uit Telly Savalas, John Casavetes, Donald Sutherland, Trini Lopez (jawel, de zanger) en Charles Bronson.

Stevig geweldvertier, zeker voor het tijdperk waarin The Dirty Dozen in de zalen liep. De prent werd in de jaren '80 opgevolgd door drie tv-films en een tv-reeks.

Dinsdag 16 juli op TCM om 18u35

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.