Redactie

The Day the Earth Stood Still

Als we ooit écht worden bezocht door een buitenaards wezen dat zichzelf de vorm van een mens aanmeet, ziet hij er ongetwijfeld uit als Keanu Reeves: de griezelige uiterlijke perfectie van de inmiddels 48-jarige acteur landde hem al in sf-klassiekers als The Matrix en Constantine, prenten waarin zijn personage eerder een mensachtige dan een mens is.

En in The Day The Earth Stood Still doet hij het weer als Klaatu, een bezoeker uit de ruimte die al vlak na de landing overhoop wordt geknald door Amerikaanse militairen. Waarna de gigantische robot die hij heeft meegebracht zijn toorn laat zien. Waarna er dan ook meteen wordt afgeleid dat hij niet met de beste bedoelingen is geland.

De film is een remake van een gelijknamige sf-prent uit 1951, maar de boodschap werd stevig geactualiseerd: waar de oorspronkelijke Day the Earth Stood Still vooral ging over de gevaren van de wapenwedloop tussen de grootmachten, is deze nieuwe versie een ecoparabel.

Planeten die leven kunnen onderhouden zijn schaars, en dus zijn de aliens die Reeves vertegenwoordigt op een missie om alle bedreigde levensvatbare planeten te gaan redden van de kracht die hen bedreigt. Voor de planeet die wij bewonen valt die bedreiging eenvoudig aan te wijzen: de mens natuurlijk, heb je die film van Al Gore nooit gezien?

Donderdag 14 maart op 2BE om 20u35

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.