Redactie

Octopussy

Roger Moore, echt al een tikkeltje te oud voor Bond op dat moment, kroop in Octopussy (1983) voor de zesde keer in de huid van de Britse geheimagent, en gaf daarmee zowel zijn opvolgers Timothy Dalton (twee keer), Pierce Brosnan (vier) en Daniel Craig (voorlopig drie) als zijn voorganger Sean Connery (zes) het nakijken. Tot op heden is hij de langst zittende Bond.

In Octopussy werd de ernstigere toon van voorganger For Your Eyes Only weer bijgedraaid naar complete exuberantie, en dat was precies wat deze film weer nodig had. De gadgets (een opvouwbaar vliegtuig!), de slechteriken (Steven Berkoff als een doorgeslagen Russische generaal, Louis Jourdan als een hebzuchtige Afghaanse prins), de gewillige maar gevaarlijke vrouwen: alle ingrediënten zijn voorhanden om er een stomende Bond-cocktail van te maken. Het was dan ook de beste Bond uit de Moore-jaren sinds The Spy Who Loved Me.

Maud Adams mocht, als het titelpersonage dat een zakenimperium van assertieve vrouwen leidt, in deze film voor een tweede keer opduiken als Bondgirl: de eerste keer deed ze dat al in The Man with the Golden Gun uit 1974, de tweede en niet zo succesvolle Bond met Moore in de hoofdrol. De producenten lachten er zelf mee door haar nog een derde keer te casten in opvolger A View to a Kill, waarin ze een cameo voor haar rekening nam.

Vrijdag 16 augustus op VIER om 20u30

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.