Redactie

Mission: Impossible II

Een zinderende horlepiep met twee sportkarren, Tom Cruise die een flukse pirouette maakt op het voorste wiel van zijn motorfiets terwijl hij zijn blaffer leegknalt op zijn achtervolgers, een tros opstuivende duiven? Het kan niet missen: we zitten hier in een film van de Hong Kongse regisseur John Woo, die met Mission: Impossible II zijn derde Amerikaanse avontuur mocht afstrepen.

Voordat hij naar de Verenigde Staten trok om er in 1993 het teleurstellende Hard Target (met een toen nog bijzonder popie Jean-Claude Van Damme) te draaien, maakte Woo grote naam met zijn Hong Kongse actiefilms, wier openingssequenties vaak dezelfde intensiteit hadden als de climax van een Amerikaanse actieprent. Met The Killer, Bullet in the Head en Hard Boiled maakte hij ware vuurballetten, met perfect getimede en gechoreografeerde schietpartijen.

Pas met Mission: Impossible II durfde Woo zijn Hong Kongse succesconcept ook in de Verenigde Staten te introduceren. Het liedje duurde echter niet zo lang: zijn daaropvolgende films (Windtalkers en Paycheck) flopten, en ondertussen keerde de cineast terug naar zijn geboorteland om er het epische Red Cliff te draaien.

Vrijdag 12 april op VIER om 20u40

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.