Redactie

Lethal Weapon

Na de reusachtige moordmachines in films als Rambo: First Blood Part II en Commando kwam er tegen het einde van de jaren '80 een nieuw soort actieheld op het toneel: het soort dat werd verpersoonlijkt door Mel Gibsons personage Martin Riggs in Lethal Weapon (1987). Hij is opvallend minder bonkig dan Sly en Arnie, maar was door het intensieve gebruik van martial arts meer en meer zélf een wapen.

Zijn komst staat zijn nieuwe collega Roger Murtaugh (Danny Glover), een politieveteraan die rustig wil uitbollen naar zijn pensioen,in ieder geval helemaal niet aan. Zeker niet wanneer blijkt dat ze het moeten opnemen tegen een meedogenloze drugbaas (Gary Busey), en Riggs lichtjes suïcidaal is door het overlijden van zijn vrouw.

Net als zowat iedere actiefilm uit de late jaren ’80 bevatte Lethal Weapon een scène waarin de protagonist wordt gevangengenomen door de boef en keihard wordt gefolterd, gevolgd door een sequentie waarin hij zichzelf dankzij zijn quasi-bovennatuurlijke incasseringsvermogen bevrijdt, en tijdens dat proces ook zijn kwelgeest – liefst nog door middel van diens eigen foltertuig – lik op stuk geeft.

En dan waren er de echte hoogstandjes, zoals die Mexican standoff in de Mojavewoestijn en die martial arts-knokpartij in de tuin van Murtaughs voorstadshuisje. Smullen!

Vrijdag 3 mei op VIER om 23u10

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.