Redactie

Hitman

Films gebaseerd op een videogame zijn meestal bagger, en ook deze Hitman kreeg de internationale hoon van filmcritici in zijn nek. Maar dat is een beetje onterecht: als je hem vergelijkt met andere prenten in het lichtere genre houdt hij zich zelfs betrekkelijk stevig overeind.

De huurmoordenaar uit de titel is de onder verschillende identiteiten opererende Agent 47 (gespeeld door de lichtjes miscaste Timothy Olyphant): een kaalgeschoren killer die niet alleen werd opgeleid maar werd opgevoed door een schimmig huurmoordenaarsbureau dat uitsluitend voor internationale overheden werkt. Wanneer hij na een moordaanslag op de Russische president wordt verraden door zijn eigen broodheer en dus zowel de Russen als Interpol achter zich aan krijgt, is de methodische moordenaar echter verplicht om uit zijn rol te stappen. Hij vindt een medevluchteling in de Russische hoer Nika (een delicieuze Olga Kurylenko), en die sleurt een paar onbekende verlangens in hem naar boven.

Het thema van de emotioneel geconstipeerde huurmoordenaar die uit zijn leven van eenzaamheid en compulsie wordt getrokken door de kracht van de liefde wordt ook (en beter) bespeeld in Jean-Pierre Melvilles Le Samourai en Anton Corbijns The American, maar Hitman durft het, tussen de vette shootouts door, ook te exploreren.

Zondag 24 maart op 2BE om 20u50

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.