Redactie

Highlander

Deels sf-actiefilm, deels rockopera: Highlander, een trashy actiefilmcuriosum uit 1986, was eigenlijk een videoclip met speelfilmlengte, gebaseerd op een ronduit belachelijk concept. Onsterfelijke krijgers, die alleen maar kunnen overlijden als ze worden onthoofd, knokken millennia lang tweegevechten met het zwaard uit, tot de laatsten van de bende bij elkaar komen in het New York van de late jaren '80 voor een climactische eindstrijd.

Dat concept werd later nog uitgemolken in vier vervolgfilms en een tv-serie, dus zo climactisch was die laatste gebeurtenis dus ook weer niet. Maar in deze originele prent werd het idee tenminste nog uitstekend omkaderd. We hadden het al over het rockopera-cachet dat wordt verzorgd door de soundtrack van Queen, regisseur Russell Mulcahy voegt er een hypergestileerde visuele stijl aan toe, en hoofdrolspeler Christophe Lambert zet een enigmatische held neer als de ondertussen als antiquair in New York levende Schotse krijger Connor McLeod.

En dan zijn er nog de korte flashbacks naar vervlogen tijden, Sean Connery als een ontladend nevenfiguur (wel vreemd: de enige Schot in de cast van een film over Schotse krijgers speelt een Egyptische edelman!), en Clancy Brown als de onvergetelijke slechterik Kurgan (zie hoe hij tekeergaat tegen die twee nonnen!), die van Highlander een fraaie brok vrijdagavondentertainment maken.

Vrijdag 9 augustus op Eén om 23u50

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.