Redactie

Film: The Dark Knight-trilogie

Wanneer we Batman omschrijven als ‘een geval apart’ binnen het wereldje van de superhelden, dan mag je dat gerust een understatement noemen. Het gecapete alter ego van multimiljardair Bruce Wayne is niets minder dan een vat vol tegenstellingen, en dat komt in de trilogie van Christopher Nolan beter tot uiting dan in welke andere Batman-verfilming ook.

Met de release van de volledige trilogie op DVD en Blu-ray, krijg je nu de kans om thuis je eigen profielstudie van de complexe superheld te maken. Met kraakhelder beeld en haar- scherp geluid erbij natuurlijk, of wat had je gedacht?

,

Als Christopher Nolan een ding goed deed in deze trilogie, dan is het de uitdieping van de karakters wel. Nolan neemt ruimschoots de tijd om de kijker vertrouwd te maken met de hoofdpersonages, waardoor je bijzonder snel betrokken raakt bij het verhaal – zelfs wanneer je normaal gesproken niets hebt met dit soort films.

Met name het eerste deel uit de reeks – Batman Begins (2005) – is fundamenteel voor een beter begrip van Batman, Gotham City en het legertje van de pot gerukte criminelen die de stad onveilig maakt.

Zo leer je al snel dat Batman en de eigenlijke man achter het masker twee extremen zijn waarin alle goede en slechte trekjes van de mens aan bod komen. Enerzijds is er de Bruce Wayne die iedereen in Gotham kent: de vlotte miljardairszoon die de show steelt op exclusieve events, rond kart in blitse sportwagens en op feestjes komt binnenwandelen met een schoonheid aan elke arm. Maar achter dat gecultiveerde imago schuilt een mens met een heel donker kantje, een man die nog steeds overmand wordt met haat-, wraak- en schuldge- voelens na de geweldadige dood van zijn ouders.

Een man die zijn leven laat beheersen door zijn persoonlijke vendetta tegen de onderwereld van Gotham City, maar er een positieve wending aan geeft door als gemaskerde vigilante recht te laten geschieden in een stad die dreigt ten onder te gaan aan corruptie en geweld.

,

Dat die geheime dubbelrol voor nogal wat spanningen en intriges zorgt, is niet meer dan normaal. Enerzijds is er de vreemde relatie van Batman met de politiediensten van Gotham, die de superheld eerder als een concurrent zien dan als een medestander – al lijkt er in The Dark Knight even hoop op beterschap met de opkomst van Harvey Dent (Aaron Eckhart).

Maar de hoofdmoot van de aandacht gaat natuurlijk naar de constante strijd met de geweldige booswichten die het op Gotham gemunt hebben, zoals Ra’s Al Gul en zijn League of Shadows, The Joker en Bane. Psychopaten met een agenda, die vaak verrassend gesofisticeerd te werk gaan maar ook het spectaculaire, botte werk niet schuwen.

Vooral in The Dark Knight worden liefhebbers van actie op hun wenken bediend, met genoeg vuurwerk om een complete 7.1-demo van beeld en klank te voorzien. Tel daar nog de ronduit geniale The Joker-vertolking van de betreurde Heath Ledger bij, en je snapt meteen waarom het tweede deel mijn per- soonlijke favoriet is.

Toegegeven, de bovengemiddelde aandacht voor Batmans übercoole garage en wapenarsenaal heeft daar ongetwijfeld ook iets mee te maken…

,

Na het einde van deel twee en de dubbele gevoelens die de ontknoping daarvan met zich mee bracht, opent The Dark Knight Rises in een Gotham City waarin de verhoudingen heel anders liggen.

In de stad lijkt alles voor een keer peis en vree, maar onder de grond kondigt zich alweer een nieuwe dreiging aan. Een dreiging uit een bekende hoek, met een vijand die eigenlijk aardig wat motieven en trekjes deelt met Batman, en daardoor misschien wel gevaarlijker is dan alle andere booswichten uit het drieluik samen.


Het blijkt alleszins een ideaal opzet om deze immens succesvolle trilogie mee af te sluiten, en meteen nog enkele uit de comic bekende personages te introduceren.

Opvallend is trouwens hoe actueel het derde deel is, en op welke pertinente vragen en gevoelens de prent inspeelt. Ongeloof in de bestaande machtsstructuren en leiders bijvoorbeeld, of de steeds grotere kloof tussen rijk en arm met alle onrechtvaardigheid die daaruit voort vloeit.

Thema's die helaas erg herkenbaar zijn in deze tijd en deze trilogie een echte meerwaarde geven. Jawel, ook voor kijkers die het niet normaal gezien niet zo begrepen hebben op actiefilms of comic book-verfilmingen.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.