Redactie

Film: Argo

1979. In Iran barst een revolutie los en het land staat op z’n kop. Maar ook de rest van de wereld weet ervan, want Iranese manifestanten overmeesteren de Amerikaanse ambassade en nemen zestig diplomaten gevangen. Slechts zes Amerikanen – werkzaam in een ander gebouw – weten te ontsnappen en duiken onder bij de Canadese ambassadeur. Maar hoe de zes het land uit krijgen zonder dat ze gesnapt worden?

Bijkomend probleem: in heel Iran zijn nauwelijks nog buitenlanders te bekennen, en wie zich toch op straat waagt riskeert geëxecuteerd te worden.

Een CIA- expert, Tony Mendez (Ben Affleck), heeft een idee dat op z’n zachtst gezegd onconventioneel mag worden genoemd. Hij stelt voor om de zes Amerikanen te vermommen als een filmcrew die een science-fictionfilm komt draaien in Teheran. Hopelijk valt het de Iranezen niet op dat de Canadese filmcrew nooit het land binnenkwam…

Om het allemaal geloofwaardig te maken, worden Hollywood-types ingehuurd om scripts te selecteren, acteurs te sprokkelen en de media te bespelen. 

,

Ben Affleck kennen we vooral als een acteur die graag ‘de aardige jongen’ speelt, maar met Argo bewijst hij ook een steengoede regisseur te zijn. Zo goed zelfs, dat deze film meteen aan de haal ging met drie Oscars, waaronder die voor beste film. (correctie: oorspronkelijk werd hier foutief vermeld dat het over de regiedebuut van Affleck zou gaan. Dat klopt niet, want eerder regisseerde hij twee langspeelfilms, The Town en Gone Baby Gone)

En dat is compleet terecht, want Argo is een meeslepend relaas geworden dat bij momenten geestig is – de CIA die een sciencefiction- film op poten zet en dat moet verdedigen bij het Witte Huis – maar extreem spannend wordt tegen het einde. Als het zestal en Mendez zich voorbij de Revolutionaire Garde in de luchthaven moet bluffen, is het nagelbijten geblazen.

Het meest verbazende aan Argo is dat het verhaal echt gebeurde. Er zijn wel wat details anders uitgewerkt dan in realiteit (de Canadezen waren veel heroïscher in het echt, bijvoorbeeld), maar de essentie klopt: de CIA heeft door een SF-film te faken zes mensen uit Iran bevrijd.

Blijf ook even kijken naar de eindgeneriek: je ziet dan dat Affleck maniakaal alle waargebeurde feiten tot in de details gerecreëerd heeft. 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.