Redactie

Cold Mountain

Charles Frazier herbevestigde in 1997 de mythe van de great American novel met zijn Cold Mountain: een losjes op Homerus' Odyssee gebaseerde trektocht van een deserterende geconfedereerde soldaat tijdens de Amerikaanse burgeroorlog, die dwars door de appalachen trekt op weg naar zijn vrouw. Zes jaar later knalde regisseur Anthony Minghella het in een film.

Jude Law is de deserterende soldaat Inman, Nicole Kidman zijn wachtende vrouwtje Ada. Verwacht geen grote vonken, want het merendeel van de film zijn ze apart van elkaar; hij allerhande wilde beproevingen belevend, zij smachtend thuis terwijl ze worstelt met het beheren van hun boerderij.

Strakke vertolkingen (ook van Renée Zellweger, in een nodige bijrol als boerderijhulpje), het bloedmooie decor van het landschap in North Carolina (hoewel de veldslag aan het begin werd opgenomen in Roemenië), en een regisseur die ervaring heeft met het verfilmen van romans (Minghella deed ook The Talented Mr. Ripley en The English Patient): dit kan niet mis. Eens je het trage vertelritme gewend bent, zul je het met ons eens zijn: een razend knappe historische film.

Dinsdag 2 juli op BBC Two om 0u20

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.