Redactie

Catch Me if You Can

Nadat hij het loodzware Saving Private Ryan had gedraaid en het prestigieuze A.I.: Artificial Intelligence van de overleden Stanley Kubrick had overgenomen, wilde Steven Spielberg weer eens iets in het lichtere genre maken. Dat werden twéé films: Minority Report, en deze Catch Me If You Can, een weergaloze schelmenfilm met Leonardo DiCaprio in de hoofdrol.

De acteur kruipt in de rol van de piepjonge zwendelaar Frank Abagnale Jr., die in de jaren '60 als jongste person of interest ooit op de FBI-lijst van meest gezochte misdadigers terechtkwam omdat hij zich had voorgedaan als piloot, advocaat en dokter, zonder daar noodzakelijk voor te zijn opgeleid. Het – waar gebeurde – kat-en-muisspelletje dat de man speelde met de overheid resulteerde, nadat Abagnale werd gearresteerd, in een autobiografische roman, die vervolgens door Spielberg op de lens werd genomen.

Een achttienjarige die de boel een beetje belazert, voor miljoenen dollars aan ongedekte cheques uitschrijft en vrouwen binnendoet, dat geeft natuurlijk altijd voer voor een komedie. Maar Spielberg slaat ook de duistere bladzijden uit het leven van Abagnale open: de momenten waarop duidelijk wordt dat hij eigenlijk een heel eenzame tiener is, en de enige échte relaties die hij heeft die met zijn vader en de FBI-agent die hem opjaagt (Tom Hanks) zijn.

Zaterdag 24 augustus op VTM om 20u45

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.