Redactie

Casablanca

Iederéén zegt je dat je Casablanca moet hebben gezien, en je hebt zoiets van: het zal wel. Maar zo gauw je toch eens de moeite hebt genomen om ervoor aan te schuiven, op een plompverloren dinsdagavond bijvoorbeeld, behoor je meteen tot het kamp van de believers.

Want het blijft een weergaloze prent. Hij gaat over twee geliefden die hun liefde opofferen voor iets dat belangrijker is. Zoals het verslaan van de Nazi's tijdens de tweede Wereldoorlog. Een fantasie op het moment, want Casablanca landde in 1942 in de cinemazalen, toen Europa nog volop werd opgevreten door de Teutoonse horden. Maar de spionageplot is maar een vehikel om in te zoomen op die onmogelijke liefde.

Humphrey Bogart speelt, als nachtclubeigenaar Rick Blaine, de tragische geliefde die zijn weemoed verbergt achter het imago van de bon vivant. Ingrid Bergman is de femme fatale met het piepkleine hartje. Het decor is de Marokkaanse stad uit de titel, die op dat moment een krioelend nest was van Nazi's, spionnen, verraders, en Franse verzetsleden.

Casablanca werd gedraaid op een miniem budget, en met bescheiden verwachtingen. Maar een filmklassieker werd het niettemin.

Zaterdag 31 augustus op TCM om 21u00

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.