Redactie

YouTube zet Full HD-video’s om naar 3D

YouTube geeft de groei van 3D-video een zetje in de rug en begint met de automatische conversie van Full HD-clips naar drie dimensies.

De functie was al in bètaformaat beschikbaar sinds vorig jaar, maar deze week start Googles videodienst met de officïele lancering van de 3D-conversie. Dat betekent dat alle nieuwe clips die worden geüpload in het 1080p HD-videoformaat automatisch worden geprepareerd voor het bekijken met een 3D-brilletje.

Op de YouTube-blog leggen twee Google-medwerkers het technische proces uit achter de 3D-conversie. “We gebruiken een combinatie van video-eigenschappen als kleur, spatiale layout en beweging om een dieptekaart te kunnen omschrijven voor elk beeldje van een monoscopische videoserie”, zeggen Deb Mukherjee en Chen Wu.

Google gebruikt daarbij zijn krachtige servers om conversie mogelijk te maken voor de talloze video’s die elke dag weer worden toegevoegd aan het videoportaal. De zoekmachine zegt wel dat beelden die zijn geschoten met 3D-camera’s nog altijd betere resultaten opleveren.

Als je de nieuwe functie wilt uitproberen bij clips die al online staan, ga dan naar de videobeheerder in je YouTube-account en klik op de knop Info bewerken. In het horizontale menu boven de video vind je nu de optie ‘3D Video’. Het duurt overigens even voordat de conversie is voltooid. Als je de video na afronding bekijkt, verschijnt de optie 3D nu naast het tandwieltje in de bedieningsbalk.

Tegelijkertijd met de introductie van 3D verwijdert YouTube ook de maximale tijdslimiet voor geüploade video’s. Daarvoor moet je wel een smetteloze reputatie hebben, wat inhoudt dat je een bevestigde account hebt en geen problemen hebt gehad met de copyrightregels die de videosite hanteert.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.