Redactie

Workshop: iTunes Genius

Het is geen sinecure om manueel leuke afspeellijsten te maken. Met iTunes Genius wordt dat kinderspel, en ontdek je bovendien heel wat nieuwe muziek in je eigen bibliotheek.

Een grote muziekcollectie aanleggen gaat sneller dan je denkt, maar dat staat niet altijd garant voor meer luisterplezier. Je kan natuurlijk op je iPod de ‘shuffle’-functie activeren, op ‘play’ drukken en dan het beste hopen. Met een gevarieerde muziekbibliotheek staan je dan wel wat wilde overgangen te wachten. Zit je net rustig in de wagen naar Tschaikovsky te luisteren en beslist je iPod om je meteen maar Iron Maiden voor te schotelen als volgende artiest… Nee, ideaal is het niet.

Je neemt je dan voor om thuis wat afspeellijsten te maken. Maar tenzij je heel je bibliotheek erg goed kent, is het bij elkaar puzzelen van een leuke lijst niet zo evident. Wie niet meteen over de archiefkennis van een ervaren DJ beschikt, beperkt zich meestal tot een klein deeltje van zijn bibliotheek.

Wie iTunes gebruikt als mediabibliotheek beschikt echter over een eenvoudige oplossing voor dat probleem. Met de ‘Genius’-functie kan je met enkele clicks samenhangende afspeellijsten en mixes maken die bovendien uit heel je bibliotheek muziek putten. Zo kom je echt verborgen pareltjes tegen.

Het principe is heel eenvoudig. Om te beginnen moet je beschikken over een iTunes-account. Genius verzamelt immers informatie van alle gebruikers om te bepalen welke muziek bij elkaar past. De resultaten worden dus beter naargelang er meer mensen gebruik van maken.

Zodra Genius geactiveerd is, kan je eender welke song selecteren en een afspeellijst vragen die gebaseerd is op de muziekstijl van die song. Hoe groter je bibliotheek, hoe beter de resultaten worden. Zo mogelijk nog eenvoudiger zijn de ‘Genius Mixes’.

iTunes analyseert dan je volledige bibliotheek en verstuurt die informatie naar Apple. Op basis van je muziekcollectie krijg je dan tot 12 ‘mixes’ voorgeschoteld. Die beschouw je best als een soort online radiostation dat een gekend genre speelt. Je kan niet zien welke nummers erin zitten en je kan de mix niet aanpassen, maar je kan wel naar het volgende of vorige nummer zappen.

In onze bibliotheek leidt dat tot resultaten zoals ‘Alternatieve pop/rock mix’ en ‘Techno/house mix’. Genius Mixes kan je enkel synchroniseren op een iPhone, iPod Touch, iPod Nano (vanaf de vijfde generatie), of de iPod classic 160 GB (versie najaar 2009). Hou er wel rekening mee dat ze behoorlijk groot kunnen zijn.
 

,

Activeer Genius door in het menu op Store, Genius inschakelen te klikken. Je komt dan bij het Genius-startscherm. Klik op Zet Genius aan en log in met je iTunes-account. iTunes analyseert je bibliotheek en stuurt je daarna de Genius-resultaten. Zijn de Genius-items niet zichtbaar in de rechterkolom, selecteer dan een nummer en klik rechts onderaan op het 'iTunes-zijbalk' – icoontje.

stap 1


,

Op zoek naar een afspeellijst die inpikt op een bepaald nummer? Selecteer het gewenste nummer in de bibliotheek en klik op het ‘Genius’- icoontje rechts onderaan. iTunes creëert een afspeellijst van 25 songs die aansluiten bij jouw selectie.

stap 2


,

Je kan met de knoppen rechts bovenaan de Genius-afspeellijst uitbreiden van 25, naar 50, 75 of 100 songs. Zitten er voldoende gelijkaardige songs in je bibliotheek, dan klik je op Vernieuwen om andere mogelijke lijsten te zien. In de iTunes-kolom rechts op het scherm stelt Genius aankopen voor die er mogelijk bij passen.

stap 3


,

Klik op Bewaar afspeellijst om de lijst op te slaan. Wil je de lijst synchroniseren naar een iPod die geen Genius-lijsten ondersteunt, maak dan een gewone afspeellijst en sleep er de Genius-lijst naar toe. Synchroniseer hem met je iPod zoals eender welke andere afspeellijst.

stap 4


,

De Genius Mixes vind je in de linkerkolom onder de Genius-hoofding. Staan ze er niet, selecteer dan Store, Werk Genius bij en oefen even geduld terwijl iTunes informatie verzamelt over je bibliotheek. Klik op de gewenste mix om hem te starten.

stap 4


,

Een Genius-mix kan je ook synchroniseren met een recente iPod en iPhone. Wil je maar een deel van je bibliotheek synchroniseren, ga dan naar de Muziek-tab, vink Geselecteerde afspeellijsten, artiesten, albums en genres aan en selecteer bij de afspeellijsten de gewenste mixes. Je speler waarschuwt je als je niet genoeg ruimte hebt voor de mix.

stap 4

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.