Redactie

We Were Soldiers

Twee gezagvoerders (Mel Gibson en Sam Elliott) staan met hun 400 manschappen tegen een overmacht van 2.000 Vietnamezen. Het is de vooravond van de slag om la Drang in 1965, de eerste bloedige veldslag in de Vietnamoorlog, en het moment waarop de Amerikanen doorkregen dat deze oorlog foute boel zou worden: ze hadden wel beter wapentuig, maar minder volk en nog veel minder inzet dan de Noord-Vietnamezen.

Een van de twee mannen haalt generaal Custer aan. Niet toevallig, want het regiment dat ze aanvoeren is het eerste battaljon van de zevende cavalerie, dat destijds werd geleid door de generaal die – ongeveer in hetzelfde schuitje – eraan ging in een oorlogje met Sioux- en Cheyenne-indianen. De andere zegt: 'Maar Custer was een lul.'

We Were Soldiers is een puike oorlogsfilm, waarin er wordt ingezoomd op de beslissingen in de officierentent, de veelvuldige oorlogsscènes bruut en onoverzichtelijk zijn, zoals ze er altijd uitzien op het veld, en er ook af en toe eens wordt weggecut naar het thuisfront.

Donderdag 22 november op 2BE om 20u35

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.