Redactie

The X-Files: I Want to Believe

Hoe open het einde van negen seizoenen The X-Files in 2002 ook was, met Mulder en Scully op de vlucht en de datum voor een buitenaardse invasie van de planeet vastgezet: filmopvolger I Want to Believe laat de hele alienplot die door de reeks liep achter voor het malsere vlees van de serie. Het is vooral een tribuut aan de losstaande afleveringen, waarin een er steeds een rottig schrikwekkend griezelverhaal werd geweven rond een of andere paranormale verschijning. Het stramien zat ook goed: Mulder was de believer, Scully de scepticus, behalve als het om religieuze stuff ging – dan werden de rollen dikwijls omgekeerd.

Waarover het deze keer gaat, daar heb je gedurende een goed stuk van de film het raden naar: je krijgt een reeks hints gepresenteerd (een afgerukte arm, een pedofiele priester die uit zijn ogen bloedt), die je dankzij de hulp van het herenigde FBI-duo naar een lugubere finale leiden.

I Want to Believe deed het niet zo goed aan de bioscoopkassa, waardoor de kans enorm groot is dat dit het finale punt achter de franchise wordt, maar dat is niet zo erg: creatief brein Chris Carter dumpte de elementen die tijdens de laatste jaren een beetje begonnen tegen te steken (er is geen éne alien te zien in de film, en de twee hoofdpersonages zijn ondertussen ex-geliefden), om nog een laatste keer terug te gaan naar een X-Files-ervaring pur sang.

Dinsdag 7 augustus op 2BE om 20u55

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.