Alleen een moedige lezer durft Umberto Eco's roman De Naam van de roos ter hand te nemen, een monumentaal epos van meer dan 500 pagina's. Die moed en zelfopoffering zijn niet voor niets geweest, maar toch: je moet er de tijd voor hebben. We hebben echter goed nieuws: er is ook een film!
En niet zo'n kwade ook. De verfilming van het boek, uit 1986, is van de hand van de Franse cineast Jean-Jacques Annaud (twee snelle videotheektips: La Guerre du Feu en L'Ours), en die slaagde erin om heel wat van de gelaagdheid die het boek zo typeerde ook naar de film over te dragen.
Au fond is The Name of the Rose een moordmysterie in een Italiaans klooster, maar de boel wordt gekruid met filosofische en theologische overpeinzingen (onder meer de zin en de onzin van de lach wordt kort geëxploreerd), politieke situatieschetsen uit een bewogen periode in de middeleeuwen (de inquistie was pas begonnen), literaire toespelingen, sociaal engagement en zelfs – ondanks de kloostersetting – seks!
De verteller, jonge novice Adson van Melk (Christian Slater), reist mee met de Franciscaan William van Baskerville (een onnavolgbaar sissende Sean Connery) naar een benedictijnenklooster ergens in het zuiden van Italië. William moet daar als bemiddelaar optreden in een debat tussen de verschillende kerkelijke instanties. Bovendien krijgt hij van de abt de opdracht een aantal gruwelijke moorden binnen de kloostermuren op te lossen. Een race tegen de klok, aangezien de abt binnen luttele dagen het bezoek verwacht van inquisiteur Bernard Gui, die ongetwijfeld veel minder discreet zal optreden in zijn onderzoek.
Je kunt The Name of the Rose dus gewoon bekijken als een spannende crimi: het klooster is een een oerwoud van personages, elk met zijn eigen motieven en gedachten, die helaas nooit eenduidig zijn. De moorden lijken volgens een patroon te zijn gepleegd (de zeven bazuinen van het Boek der openbaring). En Connery's William van Baskerville ontpopt zich tot een ware Sherlock Holmes terwijl zijn leerling er meer en meer aan denkt om zijn kazuifel over de haag te gooien.
Woensdag 26 september op BBC 1 om 1u15