Redactie

The Kingdom

Goddank voor hersenloos mitraillettevertier, maar het hoeft niet altijd zo vrijblijvend te zijn. Regisseur Peter Bergs The Kingdom uit 2007 levert bijvoorbeeld precies dezelfde adrenalinestoot als een doorsnee actiefilm, met dat verschil dat hij zich ook zowat als allereerste prent in zijn genre (de trend werd twee jaar eerder ingezet door het ernstigere Syriana) afspeelt in de geopolitieke broeinest van het Midden-Oosten.

En niét in een veilige fictieve schurkenstaat of in het kapotgediaboliseerde Irak, overigens: The Kingdom plaatst de daders van een reeks aanslagen die door FBI-agenten Ronald Fleury (Jamie Foxx) en Janet Mayes (Jennifer Garner) moeten worden gezocht in het grondgebied van stille bondgenoot Saoedi-Arabië.

Dat is durven, voor een film die voor de rest eigenlijk een geestesverwant is voor de talloze Amerikaanse propagandafilms die Errol Flynn en John Wayne draaiden tijdens Wereldoorlog II, ter verheffing van het Amerikaanse volk. Om maar te zeggen: niet vergeten (en zèker niet tijdens de finale) dat deze brik uit Hollywood komt.

Donderdag 29 november op 2BE om 20u35

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.