Redactie

The Gingerbread Man

Klassebak Robert Altman gooit graag de natuurkrachten in de strijd om aan te tonen dat al die schijnbaar huizenhoge problemen waarmee we denken rond te lopen in het niets verzinken wanneer je ze in het grotere plan bekijkt. Zie bijvoorbeeld die louterende aardbeving aan het einde van Short Cuts, zijn magnum opus uit 1993.

Vijf jaar later maakte hij The Gingerbread Man, opnieuw een film met een brede ensemblecast (Kenneth Branagh, Robert Downey Jr., Daryl Hannah, Tom Berenger, Famke Janssen, Robert Duvall), en opnieuw met een natuurmacht die alles in zijn greep krijgt. Die laatste is deze keer een fictieve orkaan die Geraldo wordt genoemd, en die meteen symbool mag staan voor de relaties die de verschillende hoofdpersonages met elkaar hebben.

Geraldo Rivera is namelijk een van Amerika's bekendste talkshowpresentatoren, en die behandelt precies het soort onderwerpen die aan bod komen in The Gingerbread Man. Scheidingen, overspel, druggebruik, familietragedies: als dat soort gebeurtenissen je ding zijn, zit je vanavond (vannacht, eigenlijk!) goed voor een knap caleidoscopisch werkstuk van een ouwe baas (Altman ging acht jaar na The Gingerbread Man jammerlijk van ons heen, op 81-jarige leeftijd) die ook aan het einde van zijn rijke carrière nog wist hoe het moest.

Dinsdag 16 oktober op BBC 1 om 0u40

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.