Redactie

The Andromeda Strain

Toen Robert Wise's The Andromeda Strain in 1971 in de cinemazalen landde, was sciencefiction nog geen commercieel gemeengoed. Pas zes jaar later zou Star Wars bewijzen dat er poen zat in het genre, dat tot dan toe nog erg niche was (eigenlijk alleen bekend uit romans, strips en eenzame commerciële successen als Star Trek), en alleen werd opgediept voor peperdure prestigeprojecten. Zoals 2001: A Space Odyssey en deze prent.

The Andromeda Strain, over een supergeheim ondergronds laboratorium waar een buitenaardse ziekte wordt onderzocht, maakte echter net als Stanley Kubricks meesterwerk school in het opkomende genre omwille van zijn prachtige sets. De onderaardse gangen zijn bezet met baarmoederachtig plastic, en overal hangen computerschermen – heel wat anders dan de eerder op het interieur van een supermarkt gelijkende schepen in Star Trek.

Maar het drama dat zich voltrekt in de gangen primeert in The Andromeda Strain, en behandelt – als je eventjes achter de hoofdintrige rond dat buitenaardse goedje kijkt tenminste – zware thema's als menselijkheid en macht.

Zaterdag 17 november op VTM om 23u35

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.