Muziek toegankelijker maken is het credo van Spotify, en met de komst van Spotify-apps zou de populaire muziekdienst de drempel om nieuwe muziek te ontdekken weleens met de grond gelijk kunnen maken.
En dat is ook de bedoeling: in essentie zijn alle Spotify-apps bedoeld om je nog gemakkelijker nieuwe muziek te doen ontdekken. Sommige willen ook wat duiding en achtergrond bieden bij de tracks waarnaar je aan het luisteren bent.
Eigenlijk is er geen enkel excuus om ze niet zelf uit te proberen, want ze zijn helemaal gratis! Wij plukken er alvast enkele uit en gaan na wat ze te bieden hebben.
,
De idee achter Soundrop is de jukebox-ervaring van weleer terug te brengen. Mensen kwamen bij elkaar om samen muziek te luisteren, erover te praten en om muziek te ontdekken.
In Soundrop breien ze een vervolg aan dat concept: je kan in een bestaande “listening room” gaan, die zijn grofweg per genre ingedeeld, of je kan er zelf één maken. Eens daar kan je een nummer toevoegen aan de playlist. Dan wordt er onder de luisteraars democratisch gestemd.
In zo'n listening room kan je overigens niet alleen muziek ontdekken, maar ook chatten met andere luisteraars. Hoogstaande muziek-technische discussies zijn eerder uitzondering dan regel, maar over smaken en kleuren…
,
Deze app is een gepersonaliseerde concertagenda. Op basis van je muziekbibliotheek (Spotify, iTunes en losse muziekbestanden op je computer) en je locatie schotelt Songkick Concerts je alle optredens voor die je zouden kunnen interesseren.
De automatische locatietracker is geen hoogvlieger (onze redactie zou in Moskou liggen…) maar je locatie(s) handmatig invoeren is kinderspel. Het leuke is dat deze app niet alleen de grote commerciële concerten bijhoudt, ook lokale kleinere optredens staan in de lijst.
Kortom, Songkick is een absolute aanrader voor zij die door de event-invites op Facebook de bomen niet meer zien!
,
We are Hunted is een gebruiksvriendelijke en knappe top 100-chart. Er zijn twee hoofdcharts: emerging en mainstream. Daarnaast zijn er ook genrespecifieke charts, al zullen sommigen laatstgenoemde wel wat breed vinden. De categorie 'alternative' dekt bijvoorbeeld een heel grote lading.
Op de homepage zie je grote albumcovers, voorzien van een eenvoudige play-knop, gerangschikt op populariteit. De mensen achter We Are Hunted schuimen fora, blogs, P2P-netwerken en torrentsites af om hun charts op te stellen.
Een andere leuke feature is de instant playlist. Je typt een artiest in en je ontvangt een bijpassende lijst aan tracks. Op zich niet echt baanbrekend, maar het werkt wel! In tegenstelling tot andere suggestie-apps zat We Are Hunted er steeds pal op!
,
Pitchfork – door sommigen verafgoodt, door anderen verguisd – is één van de meest gerespecteerde websites voor muziekreviews. Ze reviewen voornamelijk onafhankelijke, al dan niet obscure artiesten.
Los daarvan is de Pitchfork-app misschien wel de mooiste uit de reeks. Opnieuw krijg je grote albumcovers die gebruiksvriendelijk ogen. Daaronder zie je een klein stukje van de bijhorende recensie en de score van het album.
Als je de rest wil lezen, klik je gewoon door terwijl het besproken album verder speelt op de achtergrond. Krtom, een app op maat van elke Pitchfork-lezer.
,
De app van The Guardian lijkt qua vorm op die van Pitchfork, en ook de reviews zijn van hoge kwaliteit. Spijtig is dat slechts een beperkt aantal reviews beschikbaar is via de app, de rest moet je lezen op de site van The Guardian zelf.
Deze app is in feite dus slechts een lokmiddel naar hun website.
,
Deze app stelt playslists voor je samen op basis van je gemoedstoestand. Je kan er ook een zekere dynamiek insteken, van intens naar ontspannen en weer terug.
Helaas zijn de moods nogal karikaturaal: indien je 'angry' kiest krijg je een lijst met Noorse deathmetal, vink je 'happy' aan dan krijg je Bob de Bouwer te horen.
Bovendien ziet Moodagent er ook nogal 'gimmicky' uit.
,
Spotify-apps hebben heel wat potentieel: ze maken het ontdekken van nieuwe muziek nog eenvoudiger en bieden je context en achtergrondinfo. De meeste apps zijn daadwerkelijk nuttig, ze zien er goed uit en ze zijn gebruiksvriendelijk.
In de toekomst hopen we dat ze nog meer een brug zullen zijn tussen interessante webcontent en de enorme Spotify-bibliotheek, om zo tot een (nog) meer geïntegreerde streamingervaring te komen.