Een productcategorie die meestal geen boodschap heeft aan de laatste modetrends, is 'de betere hoofdtelefoon' voor thuisgebruik. De meeste merken kiezen resoluut voor een behoudsgezind ontwerp en dito kleuren, wat deze iPod-witte K701 – het topmodel van AKG – meteen van de concurrentie onderscheidt.
De vormgeving is al minstens even opvallend: er is geen verstelbare hoofdband voorzien, maar een zelfstellend systeem met een luxueuze, brede lederen hoofdband en een brug die uit twee metalen bogen bestaat. Dat zorgt voor een frivool ogend, maar solide ontwerp. AKG levert overigens een slim uitgevoerde houder bij de K701 waarin je de hoofdtelefoon kwijt kunt wanneer je hem niet gebruikt. Een handig extraatje.
De oorschelpen zijn opvallend groot uitgevoerd: een stuk groter dan bij rechtstreekse concurrenten zoals de Sennheiser HD600/650 of Beyerdynamic DT880/990. Dankzij de zachte paddings vleien ze zich hemels zacht tegen de oren en kaken aan, wat voor een uitstekend draagcomfort zorgt.
Het gewicht valt trouwens opvallend licht uit; iets waar de afmetingen van deze set ons aanvankelijk wat voor deden vrezen. Het enige wat zich bij langere luistersessies wel eens licht laat voelen is de lederen hoofdband, maar nooit in die mate dat het storend wordt.
In de oorschelpen gaan gepatenteerde Varimotion-drivers schuil waarvan het membraan uit twee lagen is opgebouwd, zodat het iets dikker is in het centrum dan aan de buitenrand. Dat zorgt voor een optimale stijfheid waar het gewenst is, met het oog op een zo accuraat mogelijke weergave doorheen het hele frequentiegebied.
,
Ondanks het iPod-vriendelijke kleurtje is de AKG K701 echt niet bedoeld voor draagbare muziekspelers. Integendeel: een hoofdtelefoonversterker die de K701 van voldoende kracht kan voorzien is eigenlijk verplichte kost om de opper-AKG volledig tot z’n recht te doen komen. Hij laat zich immers een stuk minder makkelijk aandrijven dan de impedantie van 62 Ohm en gevoeligheid van 105 dB/V doen vermoeden.
Via de hoofdtelefoonuitgang van onze stereoversterker krijgen we de AKG niet aan het swingen, maar met een degelijke hoofdtelefoonversterker wint de weergave meteen aan autoriteit. De AKG ondergaat een transformatie die meteen duidelijk maakt waarom zoveel hoofdtelefoonliefhebbers hem bovenaan hun verlanglijstje hebben staan.
Het articulatievermogen en de graad van detail dwingen je als het ware om bewust naar de muziek te luisteren, terwijl de weergave analytisch en opvallend neutraal is zonder aan muzikaliteit in te boeten. We zien nagenoeg alleen de kenmerken van onze overige apparatuur uitvergroot worden.
Ook de ruimtelijke presentatie van muziek mag er zijn, al is hij op dat vlak duidelijk nog een stukje verwijderd van een tophoofdtelefoon zoals de Sennheiser HD800. Maar die kost dan ook een veelvoud…
Tot slot geven we nog even mee dat deze AKG een lange inspeeltijd nodig heeft om volledig ‘los’ te komen. Zorg er dus voor dat je een exemplaar te horen krijgt dat al een paar honderd uurtjes op de teller heeft staan, als je bij een dealer een demo-exemplaar beluistert. Je zal beslist versteld staan …