Redactie

Predators

‘If it bleeds, we can kill it’: in de testosteronbom Predator (1987) zetten minstens twee grootheden uit de Action Era uit de jaren 1980 een mijlpaal van een prestatie neer. Om te beginnen was er natuurlijk Arnie Schwarz, die de piek van zijn acteercarrière meemaakte, maar de film zette ook al een flauw voetlichtje op regisseur John McTiernan, die een jaar later helemaal zou schitteren met Die Hard.

Het is die laatste die de nooit aflatende schwung in deze film brengt, waarin een team van huurlingen het in een Zuid-Amerikaanse jungle moet opnemen tegen een buitenaardse jager. Afgerukte armen die staalhard hun vinger op de trekker houden nadat ze al op de grond zijn getuimeld, opengereten lichamen, knallende explosies, ratelende kettingmitrailleurs: het zit allemaal in deze energieke geweldfilm.

Ook de opmerkelijke cast speelde daar een grote rol in. Predator was eigenlijk een soort The Expendables avant la lettre, met grote vleeshompen als Jesse Ventura, Carl Weathers en Bill Duke die zich – stoere dialogen knarsend – op het kwaad storten. Jawel: een genreklassieker.

Woensdag 2 januari op 2BE om 21u55

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.