Redactie

Pan Am

Als je een voorproefje wilt krijgen van de betere Amerikaanse import die binnen enkele maanden/jaren op onze eigen schermen zal verschijnen, moet je kijken naar de BBC. Het is daar dat ook 24, Murder One, Mad Men en – om eventjes een héle diepe duik in de tijd te nemen – Twin Peaks de meest vooruitzienden onder onze tv-kijkers al plezierden.

Met Pan Am zal dat ongetwijfeld niet anders zijn. De reeks speelt zich net als Mad Men af in de jaren 1960, en vertelt de verhalen van de piloten en stewardessen van de luchtvaartmaatschappij Pan American Airlines tijdens haar eerste gloriejaren.

Vanzelfsprekend wordt ook het thema van het ongebreidelde machismo uit dat tijdperk geregeld aangeroerd. Alleen wordt de serie resoluut vanuit het standpunt van de vrouwelijke stewardessen (onder meer Christina Ricci) verteld.

In tegenstelling tot Mad Men loopt Pan Am ook op het grote Amerikaanse netwerk ABC, en dat zorgt voor een paar noodgedwongen onjuistheden. Zoals het feit dat geen enkel personage rookt in de reeks, wegens een verbod van ABC-moederbedrijf Disney om nog rokende personages ten tonele te voeren. In de echte vroege sixties paften piloten, stewardessen en passagiers aan boord van vliegtuigen echter als ketters.

Maandag 30 januari op BBC 2 om 0u20

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.